Kdy vzniká srdeční infarkt?

Srdeční infarkt nastává v případě, že dojde k výraznému snížení nebo blokování průtoku krve do srdce. Co to způsobí? Ve většině případů se jedná o nahromadění cholesterolu a dalších látek nacházejících se v srdečních tepnách. V tukových usazeninách se nachází cholesterol – plak. Jeho hromaděním vzniká ateroskleróza. Dochází k zužování tepen a ztrátě jejich pružnosti.

Jaké jsou příznaky infarktu?

Příznaky se u jednotlivých jedinců mohou lišit. Někdo je má pouze mírné, jiný závažné, někteří lidé nemají příznaky žádné.

Mezi běžné příznaky patří:

  • bolest na hrudi – můžete ji cítit jako tlak napětí nebo skutečnou bolest – trvá delší dobu nebo odezní a zase se vrátí

  • bolest či nepohodlí šířící se do ramen, paží, krku či horní části břicha

  • studený pot

  • únava

  • pálení žáhy či poruchy trávení

  • točení hlavy nebo závratě

  • nevolnost

  • dušnost

Rizikové faktory pro vznik srdečního infarktu

Riziko vzniku srdečních infarktů zvyšují určité životní podmínky a životní styl. Mezi rizikové faktory, které podporují vznik infarktu, patří:

  • obezita

  • diabetes

  • kouření

  • srdeční onemocnění

  • rodinná anamnéza

  • vysoký krevní tlak

  • vysoká hladina cholesterolu v krvi

Mějte však na paměti, že bez ohledu na věk, pohlaví či zdravotní stav může infarkt postihnout kohokoli z nás.

Potraviny vhodné pro zdraví srdce

Chcete-li podpořit zdraví svého srdce, tak kromě dostatečného pohybu, kvalitního spánku a eliminace stresu, je důležité dbát i na vhodnou a vyváženou stravu. Tyto potraviny zdraví vašeho srdce podpoří: Do jídelníčku zařaďte dostatek ovoce a zeleniny, celých zrn, mléčných produktů bez tuku nebo s jeho malým obsahem, produkty bohaté na bílkoviny, ryby (především losos nebo tuňák s vyšším obsahem omega-3, což jsou zdravé tuky) a plody moře, libové druhy masa, ořechy (dobrou volbou jsou vlašské, které také nabízejí omega-3) a semínka, luštěniny, avokádo nebo tofu. Chybu neuděláte ani s čerstvými bylinkami, které skvěle nahradí sůl a pokrmům dodají vynikající chuť. Nezapomínejte na panenský olivový olej, který je bohatý na antioxidanty, jež mají blahodárný vliv na srdce. Jako přílohu si dopřejte sladké brambory. Ty mají nižší glykemický index, nezpůsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Kromě toho obsahují dostatek vláknin a lykopen. Při snídani nebo svačině si pochutnejte na ovesných vločkách, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Vláknina má blahodárný vliv na správnou hladinu cholesterolu a dokonale zasytí.

Zdroje:

Hearth, Cleveland Clinic, MayoClinic, WebMD, NIH,