Smažený sýr: Lahodná kalorická bomba
Tučný sýr obalený v trojobalu a osmažený v oleji, to je pro naše zdraví opravdu nadělení. Smažák je taková kalorická bomba, že je pro naše tělo extrémně náročné a zdlouhavé jej strávit. Chvilkové uspokojení pak přinese nafouknuté břicho, únavu, pocit těžkosti a dlouhodobě i přibírání na váze. Pokud je smažák opravdu poctivý a dáte si ho třeba s hranolky a tatarskou omáčkou, může mít klidně i 1 400 kalorií na porci. Přidejte ještě sladký nebo alkoholický nápoj a dezert a už jste skoro na celodenním doporučeném příjmu kalorií. Smažený sýr je navíc tak těžký, že ho naše tělo zpracovává hodiny. Pokud si ho tedy dáte k obědu a pak se hodláte vrátit do kanceláře a být produktivní, hodně štěstí, bude vás to stát hodně sil, ovšem ne tolik, kolik sil bude vaše tělo stát smažák spálit.
Dlouhodobá a nadměrná konzumace smažených jídel navíc může mít vážné následky, jako je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, zvýšení hladiny nezdravého cholesterolu nebo dokonce riziko vzniku rakoviny kvůli látkám vznikajícím při přepalování oleje a smažení.
Jak si udělat zdravější alternativu?
Pokud se smaženého sýra nechcete vzdát, existuje několik způsobů, jak si ho připravit zdravěji. Místo smažení na oleji můžete sýr upéct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze, čímž snížíte obsah tuku. Namísto klasického trojobalu lze použít zdravější varianty jako různá těstíčka nebo celozrnné strouhanky. Jako přílohu zkuste třeba lehký salát s olivovým olejem, dušenou zeleninu nebo si brambory upečte v troubě.
Jaký sýr jíst při hubnutí?
Pokud si hlídáte váhu, nejlepší volbou jsou nízkotučné varianty sýrů, které mají nižší obsah kalorií a tuku. Patří sem například mozzarella, cottage sýr nebo feta. Když potřebujete dodat bílkoviny, bohatý je na ně například parmazán. Jestli jste milovníky „smradlavých“ sýrů, až překvapivě dietní jsou například olomoucké tvarůžky. Tyto sýry můžete zahrnout do svého jídelníčku bez obav z nadměrného přísunu kalorií. Jsou skvělým zdrojem důležitých látek a v kombinaci s čerstvou zeleninou či celozrnným pečivem tvoří vyvážené a lehké jídlo, které vás zasytí, ale nebudete se po něm cítit přejedení.
Pamatujte si na to, že smažák by měl být spíš výjimečným potěšením a odměnou, nikoliv pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.
Zdroje: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/cheese/the-good-the-bad-and-the-ugly https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-cheese https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10509445/