Hovězí kližka pochází z předních nebo zadních nohou skotu a na první pohled nevypadá nijak lákavě. Obsahuje ale velké množství kolagenu. Ten se při pomalém pečení promění na jemnou, želatinovou konzistenci, která dělá maso neuvěřitelně křehkým. Jenže pozor - kližka potřebuje opravdu dost času.

K čemu se kližka hodí?

Jak již bylo zmíněno, kližku je potřeba připravovat dlouho a nejlépe chutná při pomalém pečení. Je skvělým základem gulášů, dušených mas nebo pečeně s kořenovou zeleninou. Naprosto fantasticky se hodí také k přípravě různých omáček i vývarů. Prakticky ji můžete použít ke všemu, co se dělá dlouho. 

Zdroj: Youtube

Chutná a zdravá

Hovězí kližka má i své nutriční přínosy. Díky vysokému obsahu bílkovin, železa a vitaminů skupiny B je skvělá na posílení našeho organismu. Kolagen zase přispívá kloubům, vlasům, nehtům a pleti. 

Recept: Kližka na červeném víně

Kližka si zaslouží váš čas. Není to maso na rychlou úpravu, ale když jí dopřejete pomalé pečení nebo dušení, odmění vás neuvěřitelnou jemností a chutí. Ideální je kližku péct pomalu, při nízké teplotě, spolu s mrkví, celerem, cibulí a trochou červeného vína. Výsledkem je pokrm, který okouzlí nejen svou chutí, ale také vám provoní celý dům.

Ingredience:

700 g hovězí kližky

200 g cibule

150 g mrkve

150 g petržele

150 g celeru

100 g slaniny

3 stroužky česneku

1 lžíce rajčatového protlaku

500 ml červeného vína

500 ml hovězího vývaru

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 g čerstvého nebo sušeného rozmarýnu

sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

olej na restování

Postup:

Maso očistěte od blan a nakrájejte na asi 4 cm kostky. Hojně osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi s olejem zprudka opečte maso tak, aby se zatáhlo ze všech stran. Poté ho vyjměte a dejte stranou.

Ve stejném hrnci orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, dokud nezačne zlátnout.

Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte česnek a protlak, krátce restujte. Vraťte maso zpět do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření a rozmarýn. Zalijte červeným vínem a nechte chvíli vařit, aby se odpařil alkohol. Přilijte hovězí vývar tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a pomalu duste 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo čerstvým pečivem.

Zdroje: https://www.stobklub.cz/potravina/589153/https://www.celostnimedicina.cz/klady-a-zapory-hoveziho-masa/