Pokud si osvojíte zdravý životní styl, odměnou vám bude nejen dobře naladěná mysl a rychlý metabolismus, ale i silné zdraví a štíhlá postava. Mezi základní pilíře celkového zdraví bezesporu patří zdraví tlustého střeva, které hraje důležitou roli nejen pro naši imunitu, ale i pro celkovou náladu a pohodu. Jak tedy zajistit, aby naše střeva fungovala jak nejlépe mohou? Kromě kvalitního odpočinku a pravidelného pohybu je nezbytné zařadit do jídelníčku určité suroviny, které podpoří zdraví a správnou funkci našeho trávicího systému.
Co dělá tlusté střevo?
Tlusté střevo má na starosti 3 pro náš život velmi zásadní funkce. Pomáhá vstřebávat vodu a elektrolyty, produkuje a vstřebává vitamíny a formuje a posílá stolici směrem ke konečníku a vyloučení. Zdraví tlustého střeva má tedy přímý dopad nejen na efektivitu trávení a eliminaci odpadů, ale i na širší spektrum zdravotních aspektů, včetně naší imunity, nálady a celkové vitality. Proto je nesmírně důležité dbát na jeho správnou funkci a zdraví. Jak tedy na to?
Potraviny podporující zdraví tlustého střeva
Pro podporu zdraví a detoxikaci tlustého střeva je zásadní zařadit do jídelníčku potraviny, které posilují jeho funkce a přispívají k přirozenému vyplavování toxinů.
Hodně vlákniny
Ovesné vločky a celozrnné produkty jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá regulovat trávení a podporuje pocit sytosti. Proto je dobré se obecně zaměřit na všechny potraviny, které vlákninu obsahují.
Luštěniny jako čočka, fazole a cizrna nabízejí nejen vlákninu, ale i bílkoviny, což je činí výživným základem pro zdravou stravu.
Brokolice, kapusta a mrkev jsou skvělými zdroji vlákniny a obsahují také důležité vitamíny a minerály.
Fermentované potraviny
Kefír, kombucha a kyselé zelí zvyšují počet prospěšných bakterií v tlustém střevě díky svému obsahu živých kultur. Fermentované potraviny jsou také bohaté na antioxidanty a pomáhají udržovat naši imunitu silnou a zdravou.
Ovoce
Jablka a hrušky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny, zatímco borůvky a maliny poskytují našemu tělu antioxidanty antioxidanty. Vždy je dobré se zaměřovat hlavně na lokální a sezónní ovoce. Pokud s tím máte problém, můžete začít tak, že si z požadovaného ovoce uděláte šťávu nebo smoothie.
Šťáva na detox střeva
Ingredience:
1 velká mrkev
1 jablko
1/4 šálku čerstvých borůvek
1 hrst baby špenátu
1 malý kousek čerstvého zázvoru (asi 1 cm)
1 lžíce mletých lněných semínek
1/2 citronu (šťáva)
1/2 sklenice vody nebo kokosové vody pro lepší konzistenci
Postup:
Očistěte a nakrájejte mrkev a jablko na menší kousky. Zázvor oloupejte.
Všechny ingredience vložte do odšťavňovače nebo vysokorychlostního mixéru.
Přidejte šťávu z citronu a vodu (nebo kokosovou vodu) a mixujte do hladka.
Pokud používáte mixér, můžete směs přecedit pro odstranění hrubších částic.
Šťávu podávejte okamžitě, aby si zachovala co nejvíce živin.
Tento super-nápoj obsahuje antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky, které společně podporují zdraví tlustého střeva a napomáhají k jeho přirozené detoxikaci. Pravidelné konzumování této šťávy může přispět k lepšímu trávení, zvýšení energie a celkovému pocitu vitality.
Zdroje: https://www.rush.edu/news/eating-healthy-colon https://www.topnutritioncoaching.com/blog/best-foods-for-colon-health