Už některé pokrokové šlechtičny 19. století, především legendární císařovna Alžběta, zvaná Sisi, a také kněžna Marie z Thurn-Taxisu, paní na nádherném zámku Loučeň u Poděbrad, propagovaly lehkou, vyváženou, dietní středomořskou stravu, která je přitom chutná a plná vitamínů a vlákniny. Obě dámy byly krásné, štíhlé a sportovně založené.
Základem tohoto typu výživy je výborná zelenina, lahodné ovoce, rostlinné bílkoviny (jako cizrna neboli římský hrách, z něhož se připravuje kaše zvaná humus), celozrnné obiloviny (rýže, oves, kukuřice nebo špalda) a zdravé tuky, tedy především omega 3 mastné kyseliny (důležité pro správnou funkci očí, mozku a srdce), získávané z ryb, mořských plodů, vlašských ořechů, lněných, konopných a chia semínek a nejrůznějších olejů.
Ze zeleniny je vhodné konzumovat například rajčata, brokolici, kapustu, špenát, pórek, lilek, cuketu, květák, mrkev, růžičkovou kapustu, zelený salát, okurky, brambory, sladké brambory, také přírodní antibiotika, jakými jsou česnek, cibule a křen. V našich zeměpisných šířkách můžeme přidat zelí nebo červenou řepu.
Co se týká ovoce, zde platí zásada, že ideální je jíst sezónní ovoce co nejblíže zdroji, aby bylo kvalitní. Velice zdravé je dát si každý jeden jedno jablko. Také borůvky představují důležitý zdroj vitamínu C. Na podzim si můžeme pochutnat také na švestkách, hruškách nebo hroznovém víně a rovněž na jedlých dýních (například z dýně hokaido je možné uvařit báječnou polévku a další chutné pokrmy). Je-li kvalitní i ovoce dovážené, můžeme si dopřát i to, například pomeranče nebo mandarínky. A také banány, které obsahují především draslík a hořčík působící na snížení krevního tlaku. Čínské liči posiluje imunitu a podporuje trávení.
Na dietu je obzvlášť vhodné kiwi, které má jen malé množství kalorií, přitom obsahuje 230 % doporučené denní dávky vitamínu C a karotenoidy důležité pro zdraví očí. Komu se zdá kyselé, ten může ochutnat sladké zlaté kiwi nebo lahodné drobounké mini kiwi (jehož přesný název zní aktinidie význačná), dovážené především z Itálie. Avokádo je bohaté na minerály a vitamíny E a C, působí na zdraví pokožky a vlasů. Je však třeba dávat pozor, aby nebylo uvnitř nahnilé.
Pokud jsme v nějaké exotické zemi, můžeme si dopřát i místní odrůdy. Velmi netradiční chuť mají například červené bobule zvané pitanga neboli brazilské či surinamské třešně (strom, na kterém rostou, nese botanický název eugenie jednokvětá). Brazilské třešně jsou, na rozdíl od těch našich, dosti kyselé a hořké, jsou ale stejně jako naše třešně velmi zdravé. Jackfruit původem z jižní a jihovýchodní Asie obsahuje rovněž řadu vitamínů a významné množství vápníku a fosforu.
Zatímco ovoce by se mělo konzumovat jen ráno a dopoledne, zelenina se může jíst kdykoli v průběhu celého dne i večera. Tělo by mělo dostávat vyvážený poměr sacharidů, tuků a bílkovin. Středomořské kuchyni dominují ze sacharidů především těstoviny, které jsou zejména v Itálii připravovány na tisíc způsobů a mají stovky tvarů a názvů, oblíbená je i rýže a výše uvedené celozrnné obilniny. Hlavními zdroji bílkovin jsou kromě cizrny ve středomořské stravě sýry a jogurty, ale také lehká masa. Zdravé tuky získá tělo, jak bylo uvedeno výše, především z olivového oleje, ryb a nejrůznějších semínek.
Tato strava nejen že může podpořit hubnutí, může také pomoci předcházet infarktu, mrtvici, cukrovce 2. typu a předčasným úmrtím. Alfou a omegou místní kuchyně je tak často zmiňovaný olivový olej. Díky němu mají také lidé ve Středomoří výrazně nižší počet kardiovaskulárních onemocnění než Středoevropané. Jeho blahodárné účinky znaly už staré civilizace. Nyní je používán především v řecké, italské, francouzské a španělské kuchyni. V některých středomořských oblastech se také lidé díky jeho pozitivním účinkům na lidské zdraví dožívají v průměru vyššího věku, například na Sardinii, v oblasti Sorrenta v Itálii nebo na řeckém ostrově Ikaria. Na tomto ostrově se také lidé (ortodoxní křesťané) často postí. Občasný půst je totiž rovněž prospěšný, přispívá k odkyselení organismu.
Nejen olivový olej, ale i lněný olej je velice zdravý a bohatý na omega 3 mastné kyseliny. Mnozí jej používají i jako prevenci proti rakovině střev i jiných orgánů. Velkou propagátorkou olejo-bílkovinné diety byla německá biochemička dr. Johanna Budwigová (1908-2003), farmaceutka, která měla doktorát z fyziky a chemie. Za své objevy v oblasti léčby rakoviny konzumací lněného oleje smíchaného s plnotučným tvarohem nebo tučným jogurtem byla dokonce sedmkrát nominována na Nobelovu cenu. Jako prevence by se podle ní měly sníst tři polévkové lžíce lněného oleje smíchané s polovinou plnotučného tvarohu. Je možné si vyrobit i tvarohovou pomazánku s cibulí a sladkou paprikou. Případně kdo nechce jíst půlku tvarohu s lněným olejem každý den, může si dát jednou za dva dny tvaroh celý, a to s šesti polévkovými lžícemi lněného oleje. Knihy dr. Johanny Budwigové, které byly přeloženy i do češtiny, nabízejí celou řadu receptů (viz například publikace Lněný olej. Kuchařka a dieta. Léčivá síla lněného oleje. Více než 500 receptů. Praha, Pragma 2016).
Lněné oleje by měly být čerstvé, kvalitní a uchovávané v lednici. Měly by být vyráběny lisováním za studena. Jedině takto jsou nejbohatším zdrojem mastných nenasycených kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, které naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Náš běžný jídelníček však obsahuje výrazně větší množství omega-6 a jen velmi málo omega-3 kyselin. I to je jeden z důvodů výskytu celé řady chronických onemocnění. Nejlepší poměr tuků ve stravě je čtyřikrát více omega-3 než omega-6.
Existuje celá řada dalších druhů olejů, které jsou zdravé pro náš organismus, nejen olej olivový a lněný, ale i například olej sezamový, slunečnicový, řepkový, dýňový, avokádový, konopný, olej z pšeničných klíčků, z praženého sezamu, dále vlašský, lísko-oříškový nebo mandlový olej.
Za zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti je také považován jablečný ocet. Má antibakteriální a antimykotické účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků. Znám je již přes 10 000 let. Hippokrates ho předepisoval proti kašli a nachlazení a Kryštof Kolumbus jej vozil na lodích jako prevenci kurdějí. Nejlepší je hned po ránu na lačno vypít dvě lžíce jablečného octa smíchané s teplou vodou.
K detoxu organismu napomohou i bylinné čaje. Významným antioxidantem je především ostropestřec mariánský, který přispívá k lepšímu trávení, zdravé funkci jater a k jejich pročištění, nebo pampeliška lékařská, která podporuje vylučování škodlivin z těla, správnou funkci žaludku a jater. Důležitými antioxidanty jsou i řasy a rostliny spirulina, chlorella, mladý ječmen a mladá pšenice.
Zároveň je při pročištění organismu vhodné omezit konzumaci kofeinu, smažených a tučných jídel, omezit nebo se zcela vzdát konzumace alkoholu a zcela se vzdát škodlivých látek, jako je tabák. Pro imunitu člověka je klíčové mít vyváženou střevní mikroflóru, proto je užitečné užívat občas pro její zlepšení probiotika (případně pokud cestujeme do mimoevropských destinací, je to také vhodná prevence). Pokud chceme zhubnout a dopřát orgánům regeneraci, měli bychom navíc dodržovat čtrnáctihodinový přerušovaný půst.
Navíc ale – aby byla očista těla úspěšná – je třeba, aby byl člověk psychicky v pohodě, zbavil svou mysl stresu, strachu a napětí, udržoval se fyzicky v kondici, dodržoval řádný pitný režim, vyhýbal se negativním lidem, měl dostatek spánku a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu (prospěšná je především chůze a plavání, pro lidi se zdravými klouby také běh a cyklistika). Když je špatné počasí, nabízí se sportovní aktivity v interiéru jako jóga, pilates, tanec nebo cvičení na rotopedu či eliptickém trenažeru.
Zdroj: autorský text, Dagmar Beňaková
Dagmar Beňaková se dlouhodobě věnuje císařovně Sisi a je autorkou knih Záliby císařovny Sisi. Praha, Grada 2024; Dopisy od Sisi. Dosud nezveřejněná korespondence císařovny. Praha, Grada 2023; Za sluncem po stopách císařovny Sisi. Praha, Grada 2023; Toulky po stopách císařovny Sisi. Praha, Grada 2022.