Lidé někdy označují LDL cholesterol jako "špatný" cholesterol, protože způsobuje ukládání tukových usazenin v cévách. Tyto usazeniny mohou blokovat průtok krve a způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici.

HDL neboli "dobrý" cholesterol pomáhá odstraňovat cholesterol z těla prostřednictvím jater. Vysoká hladina HDL cholesterolu může snížit riziko srdečních problémů a mrtvice.

Zdroj: Youtube

Příčiny vysokého cholesterolu

Riziko vysoké hladiny cholesterolu zvyšuje několik faktorů - včetně rodinné anamnézy. Na zvyšování cholesterolu se může podílet i nedostatek fyzické aktivity, nadváha, nevhodná strava (např. strava s vysokým obsahem přidaných cukrů, sodíku a nasycených tuků) a kouření.

A přestože vysoká hladina cholesterolu sama o sobě nemá žádné příznaky, mezi vedlejší účinky vysoké hladiny cholesterolu patří srdeční infarkt a mozková mrtvice, proto je důležité praktikovat prevenci a probrat své rizikové faktory při každoroční návštěvě.

Pro snížení rizika můžete provést několik změn životního stylu, například zvýšit pohyb a zaměřit se na stravu s vysokým obsahem vlákniny a zdravých nenasycených tuků (např. olivový olej, losos, ořechy a semínka) a zároveň omezit nadbytek cukru a nasycených nebo transmastných tuků.

Tipy pro snížení cholesterolu

Vaše strava ovlivňuje hladinu cholesterolu. Chcete-li snížit hladinu cholesterolu, omezte potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a vyhněte se potravinám s transmastnými kyselinami. Tyto tuky zvyšují hladinu "špatného" cholesterolu (LDL). Přidáním většího množství rozpustné vlákniny a rostlinných potravin do jídelníčku můžete snížit hladinu LDL cholesterolu.

Zdraví srdce prospívá konzumace většího množství rostlinných potravin, jako je zelenina, luštěniny, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy a semínka.

Zařaďte luštěniny jako je cizrna, čočka, hrách nebo fazole alespoň do dvou jídel týdně. Kontrolujte etikety potravin a vybírejte si výrobky s co nejnižším obsahem sodíku (soli). Fazole jsou skvělou alternativou masa v tacos nebo si dejte k svačině hummus se zeleninovými tyčinkami. Luštěniny můžete také přidávat do polévek, omáček na těstoviny, kari a dušených pokrmů.

Vybírejte celozrnné pečivo, cereálie, těstoviny, rýži a nudle.

Svačte obyčejné nesolené ořechy a čerstvé ovoce (ideálně dvě porce ovoce denně).

Používejte avokádo, ořechová másla, tahini nebo pomazánky vyrobené ze zdravých nenasycených tuků (např. řepkový, slunečnicový nebo extra panenský olivový olej) namísto těch, které jsou vyrobeny z nasycených tuků (např. máslo, kokosový olej a smetana).

Při vaření používejte zdravé oleje – mezi ně patří řepkový, slunečnicový, sójový, olivový (extra panenský je dobrou volbou), sezamový a arašídový.

Dvakrát až třikrát týdně si dopřejte ryby (150 g čerstvých nebo 100 g konzervovaných).

Většina lidí nemusí omezovat počet vajec, která týdně sní. Lidem s vysokým cholesterolem, cukrovkou 2. typu a srdečními chorobami se však doporučuje maximálně sedm vajec týdně. Vybírejte si libové maso (maso zbavené tuku a drůbež bez kůže) a omezte nezpracované červené maso na méně než 350 g týdně.

Vybírejte si neochucené mléko, jogurty a sýry. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu nebo srdečním onemocněním by měli volit potraviny se sníženým obsahem tuku. Kontrolujte etikety, zda neobsahují přidaný cukr. Nemléčná mléka a jogurty jsou také v pořádku; vybírejte verze bez přidaného cukru a s přidaným vápníkem.

Omezte nebo se vyhněte zpracovanému masu včetně uzenin a lahůdek (jako je šunka, slanina a salám).

8 jídel, která snižují cholesterol

  1. Vločky
  2. Ječmen
  3. Fazole
  4. Lilek
  5. Jablka
  6. Olivový olej
  7. Ryby
  8. Doplňky stravy s vlákninou

8 jídel, kterým se vyhněte

  1. Tučné maso jako je vepřové
  2. Sádlo a ztužený tuk
  3. Máslo a smetana
  4. Palmový olej
  5. Koláče a koblihy
  6. Pečivo
  7. Bramborové lupínky
  8. Smažené potraviny

Zdroj: Betterhealth, Studie, Eatingwell