Pokud víte o místě, kde se nachází hodně smrků, vezměte nůžky a košík a vydejte se na lov smrkových výhonků. Ideální je, pokud jsou ještě mladé, nejlépe v průběhu května, jelikož ale jaro přišlo letos velmi brzy, budou smrky na přípravu sirupu vhodné už teď. Samozřejmě si sirup můžete koupit v lékárně nebo ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, nic ale nepřekoná tu radost, pokud si ho vyrobíte sami. Jak tedy na to?

Zdroj: Youtube

Smrkový sirup

Při sběru smrkových výhonků a následném vaření sirupu existuje několik pravidel.

  1. S každého smrku ustřihněte jen pár výhonků, abyste strom nepoškodili.
  2. Nikdy neberte výhonky z vrcholu stromu, poškodíte tím jeho růst.
  3. Ujistěte se, že sbíráte výhonky ze smrku, u kterého je to povolené a nezničíte ničí majetek.
  4. Sirup začněte připravovat co nejdříve po sběru jehličí, aby zůstalo na přípravu co nejčerstvější. 

K přípravě smrkového sirupu vám stačí voda, cukr a několik hrstí mladičkých zelených výhonků smrku.

Postup:

Smrkové špičky lehce opláchněte, abyste je zbavili prachu nebo drobného hmyzu, a vložte do velkého hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly výhonky celé pod hladinou. Přiveďte k varu a 15 minut vařte doměkka.

Vypněte sporák a nechte mírně vychladnout, než je přendáte do misky a dáte přes noc do lednice. To umožňuje špičkám pořádně se vymacerovat ve vodě.

Následující den smrkové výhonky pořádně přeceďte. Můžete použít síto nebo plátýnko.

Pak odměřte smrkovou vodu a na každých 500 ml tekutiny přidejte 650 g bílého cukru. Tekutinu a cukr dejte do hrnce a za občasného míchání pomalu přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Trvá to asi 15 minut. Nakonec můžete přidat také šťávu z citronu.

Nalijte do připravených sterilizovaných lahví. Uchovávejte buď v lednici, nebo na chladném tmavém místě.

Chcete-li použít sirup ze smrkových špiček, užívejte čajovou lžičku denně nebo jej přidejte do horkého čaje, smoothies nebo šťáv.

Proč je smrkový sirup zdravý?

Smrkový sirup je ceněný pro své výjimečné zdravotní přínosy, které jsou dány jeho bohatým složením. Jeho hlavní zdravotní výhody mohou být připsány vysokému obsahu vitaminů, minerálů a bioaktivních látek.

Smrkový sirup je zdrojem vitaminů C a A, které jsou nezbytné pro posílení imunitního systému, podporu zdraví kůže a očí a také působí jako antioxidanty chránící tělo před volnými radikály. Vitamin C napomáhá k lepší absorpci železa z rostlinných zdrojů, což je důležité pro prevenci anémie.

Dále smrkový sirup obsahuje bioaktivní látky, jako jsou flavonoidy a fenolické sloučeniny, které mají také antioxidační účinky, působí k tomu také protizánětlivě. Tyto látky pomáhají snižovat riziko vzniku chronických onemocnění srdce nebo některých forem rakoviny.

Smrkové výhonky působí také antimikrobiálně a pozitivně působí při léčbě a prevenci respiračních onemocnění.

Kromě toho má smrková voda expektorantní účinky a pomáhá uvolňovat hlen. Také má na tělo uklidňující vlastnosti, pomáhá proti stresu a zlepšuje kvalitu spánku. 

Zdroje:
https://www.livinganordiclife.com/post/spruce-tips-nature-s-cold-remedy https://foodnutters.com/spruce-tip-syrup/ 
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-442/norway-spruce
https://foodnutters.com/spruce-tip-syrup/