Nedostatek bílkovin ve stravě

Bílkoviny představují jednu ze tří makroživin, které naše tělo potřebuje k tomu, aby nám dodávalo dostatek energie. Pokud jich máte ve stravě dostatek nepociťujete hlad a máte dostatek energie. Zařadíte-li do jídelníčku bílkoviny společně s komplexními sacharidy, zpomalí to nárůst glukózy. Tělo se tak cítí vyrovnanější a sytější. Kromě masa naleznete bílkoviny také v luštěninách, mléčných produktech, vejcích, tofu a některých semínkách.

Pozor na rafinované cukry

Dejte pozor na produkty, které je obsahují. Tyto přísady jsou zpracované a díky tomu dochází ke ztrátě živin. Příliš mnoho rafinovaných sacharidů rozhodně nepodporuje pocit sytosti. Zvedne se hladina cukru a jakmile klesne, objeví se hlad.

Vyšší obsah tuků

Přidáte-li do svého jídelníčku potraviny s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin (losos, tuňák, sardinka, vlašské ořechy, lněné semínko), pomůžete si s chutí k jídlu. Pokud tuk chybí, vede to k touze po sacharidech.

Chybí vláknina

Do jídelníčku zařadíte více vlákniny konzumací ovoce a zeleniny, luštěnin a ovsa. Tyto potraviny navíc pomáhají uvolňovat hormony, které snižují chuť k jídlu. Díky tomu, že vláknina zvětšuje svůj objem, stimuluje pocit sytosti.

Malé množství vody

Dostatek vody nás nejen udrží hydratovanými, ale také potenciálně zažene hlad.

Nedostatek spánku

Nedostatek kvalitního spánku může negativně ovlivnit hormony, které mají za úkol kontrolu hladu. U těch, kdo nemají dostatek spánku se objevuje větší chuť k jídlu a necítí se dostatečně sytí. Budete-li unavení, s větší pravděpodobností budete toužit po potravinách, které mají vyšší obsah tuků a kalorií.

Užívání některých léků

Užívání některých léků může být příčinou většího hladu. Patří mezi ně antihistaminika, antidepresiva, steroidy, antipsychotika a některé léky užívané při cukrovce.

Stres

Jste-li nervózní, napjatí nebo ve stresu, vaše tělo uvolňuje větší množství hormonu kortizol, který zesiluje pocit hladu. Mnoho lidí, kteří se ocitnou ve stresu, má chuť na potraviny, které mají vyšší obsah cukru, tuku nebo obou. Tím se tělo snaží vypnout tu část mozku, která vyvolává obavy.


Zdroje:

ClevelandClinic, WebMD,