V České republice je momentálně více než milion diabetiků 2. typu a každý rok přibývá i 60 tisíc nových pacientů. A to jsou jen ti, kteří jsou diagnostikováni. „Máme další desítky tisíc těch, kteří o své diagnóze nevědí, a statisíce lidí s prediabetem, což je stav, kdy je hladina glukózy v krvi vyšší než obvykle, ale ještě nedosahuje takové úrovně, aby mohla být klasifikována jako diabetes. A právě na tuto fázi je třeba se v rámci prevence zaměřit,“ říká poslanec PharmDr. Petr Fifka, místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny.

Co je to prediabetes

Prediabetes je stav, při kterém je hladina cukru v krvi vyšší, než normálně, (5,6–6,9 mmol/l) nepřekračuje však hladinu hodnot cukrovky. Pokud se pacient s prediabetem nezačne včas léčit, je téměř jasné, že ho cukrovka čeká. Přitom stačí pouze 10 - 15 % snížení hmotnosti, aby se vzniku diabetu 2. typu zamezilo. 

Kdo je nejvíce ohrožen?

Prediabetes nezná hranice věku či pohlaví, avšak některé skupiny jsou náchylnější než jiné. Obzvláště ve věkové kategorii 55 až 64 let lze pozorovat vysokou prevalenci tohoto stavu. Osoby s vyšší hmotností, s rodinnou anamnézou diabetu, nebo s historií gestačního diabetu během těhotenství jsou rovněž vystaveny vyššímu riziku.

Jak prediabetes rozpoznat?

Obrovskou nevýhodou prediabetu je to, že je většinou bezpříznakový a má latentní povahu. Bez zjevných symptomů tedy lidé často ani netuší, že jejich cukr není v rovnováze. 

Zatímco to, jestli je náš životní styl zdravý, víme nejlépe my sami, nesprávnou hladinu cukru v krvi diagnostikuje pouze lékař. Proto je naprosto nezbytné podstupovat pravidelné lékařské kontroly a nechat si měřit hladinu glukózy. Bez nich se totiž o problému pravděpodobně nedozvíme včas. 

„Epidemii obezity a potažmo diabetu bych přirovnal k problému, jakým je nárůst emisí skleníkových plynů. Oba problémy jsou extenzivně studovány, hodně se o nich hovoří, ale řešení obou je možné pouze na celospolečenské úrovni, k čemuž je nezbytné přijmout zásadní a velmi bolestivá opatření. V obou případech, obávám se, však již pokročily do fáze, kdy je společnost nedokáže kočírovat, natožpak ukočírovat. Určitě ne po dobrém.“, varuje prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc., z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Ostrava v rámci diskuse, která se na toto téma konala v budově Poslanecké sněmovny.

Jídelníček je základ

Pokud máte podezření na prediabetes, je čas jednat okamžitě. Základní prevencí vzniku cukrovky je samozřejmě zdravý životní styl a jídelníček. 

Při vyšších hladinách cukru v krvi je třeba zaměřit se na to, abychom ze stravy přijímali všechno, co naše tělo potřebuje, a naopak vyřadili nezdravé potraviny. 

V první řadě je třeba omezit příjem sacharidů, hlavně těch jednoduchých, a zaměřit se naopak na příjem zdravých tuků. 

Pro prevenci vzniku diabetu 2. typu je také důležité kontrolovat dostatečný pitný režim a příjem vlákniny. Vyhnout bychom se měli pak zpracovaným potravinám, fast foodům a jiným jídlům, které obsahují hromady cukru.

Pokud ke zdravému a vyváženému jídelníčku přidáte i aktivní pohyb každý den a pravidelné kontroly u lékaře, pomůžete si tím nejen v prevenci diabetu nebo prediabetu, ale také dalších velmi závažných onemocnění. 

Zdroje: https://lf.osu.cz/aum/pavel-sevcik/60455/https://www.psp.cz/sqw/detail.sqw?id=6748