V první řadě je nutné si uvědomit, že pod pojmem cukr se skrývá hned několik různých látek. Abychom se zorientovali ve spletité problematice dopadu konzumace cukru na lidské zdraví, měli bychom rozlišovat jednotlivé druhy a něco o nich vědět.

POJEM CUKR

Jde o jednoduchý sacharid, který slouží jako rychlý zdroj energie. Z chemického hlediska řadíme mezi „cukry“ tzv. monosacharidy a disacharidy. Do skupiny monosacharidů patří glukóza, fruktóza a galaktóza, zatímco disacharidy (tvořené dvěma molekulami monosacharidů) tvoří sacharóza, laktóza a maltóza.

Zdroj: Youtube

ATLAS CUKRŮ

·      Glukóza

Kde ji najdete?

V ovoci i zelenině, ale také v medu a samozřejmě coby přidaný cukr v nejrůznějších potravinách.

Vlastnosti

Je primárním zdrojem energie, cukrem, se kterým umí naše buňky pracovat a přímo ho využívat. Má trochu nižší sladivost než jiné druhy, ale její glykemický index je vysoký, tzn. že rychle navyšuje hladinu cukru v krvi.

Vliv na zdraví

Coby zdroj energie je pro naše tělo klíčovou živinou, jen je třeba držet její příjem pod kontrolou. Výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi spolu s nadměrným příjmem zvyšují riziko cukrovky a jiných metabolických poruch.

·      Fruktóza

Kde ji najdete?

Jak už název napovídá, jde o cukr obsažený v ovoci, ale i některých druzích zeleniny, zejména kořenové. Je také součástí kukuřičného sirupu, ale o tom bude řeč později.

Vlastnosti

Je sladší než glukóza, ale má nižší glykemický index. K metabolizaci fruktózy dochází v játrech, což může být za určitých okolností rizikové.

Vliv na zdraví

Vysoký příjem fruktózy, zejména pokud ji jako přidaný cukr obsahují průmyslově zpracované potraviny, může vést k ukládání tuku v játrech. Ani riziko cukrovky či obezity není zanedbatelné.

·      Sacharóza

Kde ji najdete?

Jde o klasický „bílý“ cukr čili právě ten, kterému se přezdívá „bílý jed“. Vyrábí se z cukrové třtiny nebo řepy, v přirozené formě ho dále najdete v ovoci či zelenině.

Vlastnosti

Disacharid tvořený molekulou glukózy a fruktózy, zřejmě nejrozšířenější cukr v rámci celého potravinářského průmyslu.

Vliv na zdraví

V těle se štěpí na glukózu a fruktózu, rizika jsou tedy úzce spjata s těmi, která jsme si vyjmenovali výše.

·      Laktóza

Kde ji najdete?

Tzv. mléčný cukr obsažený v mléce a mléčných produktech.

Vlastnosti

Jedná se o disacharid tvořený molekulou glukózy a galaktózy. Laktózu může dobře strávit pouze ten, kdo má k dispozici enzym laktázu.

Vliv na zdraví

Pokud někdo trpí nedostatečnou tvorbou laktázy, způsobuje mu mléko a výrobky z něj trávicí potíže.

·      Maltóza

Kde ji najdete?

V potravinách obsahujících slad, tzn. například v pivu.

Vlastnosti

Disacharid složený ze dvou glukózových molekul, maltóza má tedy nižší sladivost než sacharóza.

Vliv na zdraví

Zde platí stejná pravidla a rizika, jaká jsme zmínili u glukózy.

·      Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy

Kde ho najdete?

Jde o průmyslově zpracovaný cukr vyráběný z kukuřičného škrobu. Měli byste ovšem rozlišovat mezi vysokofruktózovým kukuřičným sirupem (HFCS) a klasickým kukuřičným sirupem vyrobeným z mletých kukuřičných zrn – tento sirup fruktózu neobsahuje, jde totiž o kombinaci glukózy a maltózy.

Vlastnosti

HFCS najdete v mnoha potravinách, protože je levnější než sacharóza. Pokud kupujete sirupy používané například na lívance, pečlivě čtěte etikety, ne vždy se totiž jedná o čistý javorový sirup. Z ekonomických důvodů se do těchto produktů přimíchává právě HFCS.

Vliv na zdraví

Vysoký obsah fruktózy je spojován s rizikem obezity, cukrovky a jaterních chorob.

EXISTUJE ZDRAVÝ CUKR?

Žádný cukr není zdravý, pokud ho konzumujete příliš mnoho. Není nutné se cukru ve všech jeho podobách striktně vyhýbat. Ten přirozeně obsažený v ovoci a zelenině pro nás není v odpovídajících dávkách škodlivý. Dává ovšem smysl vyhýbat se cukru přidanému. Takové „prázdné“ kalorie rozhodně neprospívají zdraví ani štíhlé linii.

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-different-types-names-sugar

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-high-fructose-intake-may-trigger-fatty-liver-disease

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20516261/