Na co se zaměřit pro zdravé oči?
Oranžově zbarvené druhy ovoce a zeleniny obsahující vitamín A – ten potřebuje především sítnice. Pomáhá přeměňovat světelné paprsky na obraz a brání vysychání očí. Mezi známé zdroje tohoto vitamínu patří mrkev nebo sladké brambory. Do jídelníčku také můžete zařadit melouny nebo meruňky.
Ovoce a zelenina bohaté na vitamín C – tento vitamín funguje jako antioxidant a chrání oči proti poškození volnými radikály. Kromě toho pomáhá s opravou a růstem nových tkáňových buněk. Mezi jeho dobré zdroje patří citrusové plody, červené papriky, broskve, rajčata nebo jahody. Antioxidanty také mohou pomáhat v boji proti věkem podmíněné makulární degeneraci nebo šedému zákalu.
Vitamín E – opět se jedná o velmi důležitý antioxidant, který pomáhá udržovat zrakové buňky zdravé. Mezi jeho bohaté zdroje patří avokádo, mandle nebo slunečnicová semínka.
Omega-3 mastné kyseliny – obsahují je především studenovodní ryby. Snižují riziko rozvoje očních chorob v pozdějším věku. Eliminují vysychání oka. Které ryby zařadit do jídelníčku? Především je to losos, tuňák, halibut, pstruh nebo sardinka.
Zelená listová zelenina – nabízí větší množství luteinu a zeaxanthinu, což jsou antioxidanty, které pomáhají s ochranou makuly. Je to ta část oka, která poskytuje nejlepší vidění. Dostatek těchto antioxidantů se nachází třeba v kapustě nebo ve špenátu. Dále jsou to brokolice, hrách nebo římský salát.
Další příklady potravin s přínosem pro náš zrak
Kromě výše zmiňovaných skupin potravin si můžete pochutnat i na dalších, které jsou přínosem pro zrak. Které to jsou?
Cantaloupe – tento druh melounu je bohatý na karotenoidy, lutein a zeaxanthin. Karotenoidy představují žluté či oranžové pigmenty. Tělo je přeměňuje na na vitamín A. Ten tvoří velmi důležitou složku rodopsinu (protein citlivý na světlo) v sítnici – detekuje světlo. Nedostatek vitamínu A má negativní vliv na vidění a ztěžuje vidění v šeru. Karotenoidy mají navíc velmi silné antioxidační účinky a chrání zrakové buňky proti poškození mezi něž patří věkem podmíněná makulární degenerace. Ta je velkou příčinou ztráty zraku u starších lidí.
Papriky – jsou dokonalým zdrojem karotenoidů a vitamínu C, který působí také jako antioxidant podporující zdraví krevních očních cév. Ty udržují optimální průtok krve v oku.
Brokolice – obsahuje karotenoidy a vitamín C, který pomáhá, kromě jiného, zpomalovat rozvoj šedého zákalu.
Vejce – jejich žloutky obsahují větší množství luteinu a zeaxanthinu.
Mořské plody – obsahují sloučeniny prospěšné pro naše zdraví. Patří mezi ně omega-3 mastné kyseliny, které nabízejí protizánětlivé a antioxidační účinky. Snižují oxidační poškození a podporují optimální průtok krve.
Zdroje: