Co jíst po ránu, abychom měli dostatek energie?

To, co ráno sníme, ovlivňuje stav naší energie minimálně po celé dopoledne, někdy dokonce celý den. Pokud se nenasnídáme, dožene nás odpoledne hlad a můžeme se dostat k bezmyšlenkovitému přejídání a pojídání všech možných hloupostí, na které narazíme. Pokud si ráno namažeme rohlík s máslem a se salámem, naše tělo nám asi taky moc nepoděkuje a nemůžeme od něj očekávat žádné velké výkony. Správná kombinace příjmu tuků, sacharidů a bílkovin hraje velkou roli. Jakmile přijmete sladké jídlo plné cukrů, vaše energie sice půjde rychle nahoru, stejně rychle ale také klesne. A to nechcete. Pojďte se podívat, co byste si měli ráno dát, abyste měli dostatek energie dlouhou dobu a vaše tělo mohlo fungovat naplno.

1.       Vejce

Vejce nejsou oblíbenou snídání jen tak pro nic za nic. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a poskytují esenciální aminokyseliny, které podporují svalovou regeneraci a růst. Když si dáte ke snídani 1 vejce, přijmete tak přibližně 6 gramů bílkovin a téměř žádné sacharidy. Díky tomu vaše inzulinová křivka nevyletí nahoru a zase rychle neklesne. Máte pocit, že si v ranním spěchu nestíháte připravovat vajíčka? Zkuste si večer připravit třeba vaječnou omeletu nebo mějte vždy v lednici uvařené vajíčko, po kterém ráno můžete v rychlosti sáhnout a dát si ho se zeleninou nebo k celozrnnému chlebu.

2.       Oříšky a semínka

Ořechy jsou skvělou potravinou pro ranní příjem esenciálních mastných kyselin. Pozor – nejedná se o dietní potravinu. Myslete na to, že konzumací hrsti oříšků, přijímáte vysoké množství nejen bílkovin, zdravých tuků a sacharidů, ale i kalorií. Nyní se ale díváme na to, co naše tělo a mozek potřebují pro to, aby podávaly vysoký výkon. Zejména vlašské ořechy obsahují vysoký podíl omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které skvěle nastartují váš mozek. Mezi oblíbenou snídaňovou alternativu patří také semínka – populární jsou třeba dýňová, slunečnicová, lněná, konopná nebo chia semínka.

3.       Avokádo

Doba, kdy se avokádo používalo pouze v mexické kuchyni, pominula. Objevili jsme jeho benefity a konzumujeme ho ve velkém. Nejedná se ale jen o trendy avokádové tousty v hipsterských kavárnách. Avokádo obsahuje zdravé tuky a vlákninu. Skvěle se hodí nejen k vajíčkům nebo k celozrnnému toustu, ale zakomponovat ho můžete i do ranního smoothie. V kombinaci s banánem, jablkem a citronovou šťávou si ho opravdu vychutnáte a postará se o ranní dávku tuků, aby váš mozek mohl fungovat celé dopoledne.

4.       Banán

Banány jsou zdrojem zdravých sacharidů, ale také draslíku a vlákniny. Po ránu potřebujeme nejen podpořit kognitivní funkce, ale i naše zažívání. K tomu je banán to pravé, po čem můžete sáhnout. Ranní smoothie s banánem, do kterého přidáte i zeleninu – třeba špenát nebo řapíkatý celer, je osvěžující variantou zejména v jarních a letních měsících. Banán doplňte vždy o nějakou zelenou zeleninu, které banán dodá výtečnou sladkou chuť, kterou většina z nás po ránu potřebuje.

5.       Celozrnné pečivo

Nejen ze zdravých tuků je živ člověk. Celozrnné produkty jsou zdrojem komplexních sacharidů, které slouží k postupnému uvolňování energie. A toho chceme dosáhnout. Navíc obsahují i další živiny, jako je vláknina, vitaminy a minerály. Někdy je tedy i celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, vajíčkem a zeleninou vhodnou snídaňovou alternativou pro produktivní dopoledne a správný začátek dne.

6.       Hummus

Zkuste hummus ke snídani. Tahini pasta, cizrna a olivový olej jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, které zpomalují vstřebávání sacharidů do krve a tím pomáhají předcházet nepříjemným výkyvům hladiny cukru v krvi. Navíc skvěle chutná s čerstvou zeleninou, kterou si ke snídani snadno připravíte.

7.       Hořká čokoláda

Honí vás během dopoledne mlsná? Poohlížíte se po něčem sladkém, co byste přikousli ke kávě? Sáhněte po hořké čokoládě. Hořká čokoláda, která obsahuje minimálně 60 % kakaa, je skvělým zdrojem energie. Navíc antioxidanty obsažené v kakau pomáhají rozšiřovat cévy a tím pádem dochází k rychlejšímu okysličování mozku a svalů, což zlepšujete jejich funkci. Hořká čokoláda tedy rozhodně není nepřítel. Naopak. Vybírejte ale vždy kvalitní vysokoprocentní čokoládu. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25782129/)

Zdroje:

https://www.svetplodu.cz/clanek/284/potraviny-pro-vice-energie/#orechy

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/8-potravin--ktere-po-ranu-dodaji-energii/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25782129/

https://www.databazeknih.cz/knihy/genialni-potraviny-510289