Džus má stejně cukru jako Coca-Cola
Všichni víme, že snídaně by měla být spolu s obědem nejdůležitějším jídlem dne. Potřebujeme dostatek živin, abychom mohli v průběhu dalších hodin fungovat. Jak vypadá ta vaše? Když se podíváte na zahraniční filmy nebo seriály a pokud si odmyslíme, že zejména v těch amerických začínají den lívanci nebo palačinkou, tak se většinou na stole hlavních protagonistů objeví džus, cereálie nebo jogurt.
Pokud snídáte podobně, máte pochvalu za to, že vůbec snídáte. Nepochybně lepší než černá káva a pět cigaret. Ale tím výčet benefitů končí. Zmíněné položky, které považujeme za zdravé, jsou na opačném spektru nutričních hodnot. Ve všem se nachází obrovské množství cukru.
Džus obsahuje 25 kostek cukru na jeden litr a ten ze supermarketu viděl opravdové ovoce jen z rychlíku. Mimochodem je to stejné množství jako obsahuje Coca-Cola.
Jogurt by zdánlivě mohl vypadat jako zdravá potravina. Ale ruku na srdce, kdo z nás jí ten čistě bílý, nijak nedoslazovaný, který je zdrojem bílkovin i vápníku? Největším zlem je jogurt se sníženým obsahuje tuku, aby držel konzistenci, přidávají se do něj škroby a kvůli chuti umělá sladidla.
Cereálie je kapitola sama o sobě. Vločky, oříšky, rozinky, to by bylo v pořádku. Ale excesivní množství cukru dělá z cereálií nezdravou potravinu. Největším zlem jsou pak různé druhy kuliček a lupínků pro děti. Tam nenajdete dobrého už zhola nic, patří mezi vysoce zpracované potraviny, což zjednodušeně znamená, že jsou plné chemie. Je na pováženou, že se pro děti vyrábějí a za mohutné podpory marketingu prodávají, právě ty nejvíc nezdravé potraviny.
V článku vám dále přinášíme seznam dalších potraviny, o kterých si zdánlivě myslíme, že nám pomáhají zhubnout nebo jsou zdravé, ale opak je pravdou.
Potraviny, které vypadají jako zdravé, ale nejsou
Energetické tyčinky
Chvála marketingovým géniům, kteří přišli na způsob, jak tyto nezdravé potraviny, které obsahují více cukru a kalorií než některé sladké tyčinky, prodávat jako "zdravé". Pokud se chystáte jíst tyto překvapivě nezdravé potraviny, vybírejte si takové, které mají méně jak 10 gramů cukru. Nicméně pocitu „zalepeného“ žaludku se stejně nevyhnete a vašemu zažívání nijak neprospějete.
Vícezrnný chléb
Slova jako "vícezrnný", "pšeničný" a "7 zrn" toho zase tolik neznamenají. Mnoho takto označených chlebů ve skutečnosti obsahuje rafinované obiloviny, které postrádají vlákninu celých zrn a mohou způsobit, že vám po jídle rychleji stoupne hladina cukru v krvi, což vede k různým chutím.
"Zkontrolujte seznam složek, zda je chléb skutečně vyroben z 'celých' zrn," říká výživový specialista Down Jackson Blatner. Nenechte se zmást tmavou barvou pečiva, může se jednat jen o barvivo.
Instantní ovesné kaše
Co může být na ovesné kaši špatného? Instantní kaše s příchutí obsahují více cukru a sodíku než běžné ovesné vločky Zkuste alternativu.
"Obyčejné instantní ovesné vločky jsou skvělé," říká Blatner. "Udělejte si vlastní směs a pak do ní vmíchejte přírodní arašídové máslo. Můžete také zkusit přidat skořici, vanilkový extrakt, kakaové kousky nebo neslazené kokosové vločky pro chuť bez cukru. Rozmačkané lesní plody nebo nakrájený banán ji udělají přirozeně sladkou," dodává Blatner.
Kuskus
Tato exoticky vypadající obilovina se zdá být zdravou přílohou, ale není to tak. Kuskus je ve skutečnosti jen malá těstovina – rafinované zrno podobné bílým těstovinám. Hledejte celozrnný kuskus nebo si vyberte zdravější celozrnnou obilovinu, například quinou.
Rýžové chlebíčky
Tak lehké, tak vzdušné - rýžové krekry a koláčky jsou dokonalým klišé dietních svačinek. Pokud jsou však tyto překvapivě nezdravé potraviny vyrobeny z bílé rýže, postrádají vlákninu a mohou mít vysoký obsah sodíku. Navíc jsou krekry z bílé rýže považovány za sacharidově husté, což znamená, že mají vysoký poměr gramů sacharidů v poměru ke své hmotnosti. (Potraviny s vysokým obsahem sacharidů mohou změnit rovnováhu střevní flóry a vyvolat zánět.) Obyčejný rýžový krekr váží pouhých 9 gramů, ale 80 % z něj tvoří sacharidy. Pro srovnání, malá brambora - kterou mnoho lidí považuje za "špatný" sacharid - váží 170 gramů, ale pouze 23 procent z ní tvoří sacharidy.
Rýžové mléko
Pokud není obohacené, není rýžové mlékonic jiného než tekutina z rýže, která má přirozeně vysoký obsah sacharidů a nízký obsah bílkovin a vápníku. Pokud můžete jíst mléčné výrobky, je pro vás mnohem lepší odtučněné bio kravské mléko, které obsahuje vápník, draslík, vitamin A, vitamin D, vitamin B12, riboflavin a hořčík. Lepšími alternativami mléčných výrobků jsou sójové a mandlové mléko.
Balený zelený čaj
Pijete zdravý nápoj plný antioxidantů, nebo ekvivalent cukrové vody? Zpráva ConsumerLab z roku 2018 zjistila, že některé značky baleného zeleného čaje téměř žádný zelený čaj neobsahují a jedná se jen o vodu, která je ochucená ( a bohatě slzená), ab se zelenému čaji podobala.
Zdroj: Bezpecnostpotravin, Eatthis, Thehealthy, Studie, ConsumerLab