Co je to cholesterol?
Jedná se o látku, která se podobá tuku. Její struktura je vosková. Tělo jej potřebuje pro produkci hormonů, vitamínu D a k trávení tučných jídel. Vytváří jej v krvi, ale nachází se i v některých potravinách (mořské plody, kuřecí maso, vejce, mléčné produkty). Jeho přílišné množství v krvi je však škodlivé. Může být příčinou hromadění plaku v tepnách. Následkem toho se mohou objevit mrtvice nebo nebo některá onemocnění srdce.
Zelenina snižující hladinu cholesterolu v krvi
Budete-li konzumovat více, než tři porce zeleniny denně, můžete si snížit hladinu špatného cholesterolu. Většina druhů zeleniny má totiž vyšší obsah vlákniny a malý obsah kalorií. Pochutnejte si třeba na lilku nebo okře. Lilek navíc nabízí vysoký obsah antioxidantů. Hladinu cholesterolu pomáhají snižovat i další druhy zeleniny. Patří mezi ně špenát, který nabízí vyšší obsah luteinu a karotenoidů. Použít jej můžete restovaný jako přílohu nebo ho přidejte do smoothie či salátů. Chutnou přílohu snižující škodlivý cholesterol představuje kapusta. Také obsahuje vlákninu a užitečné antioxidanty. Použijte ji jako pečenou přílohu, do polévek nebo salátů. Velké výhody nabízí také brokolice. Můžete ji restovat, dusit nebo zapékat. Připravíte si z ní lahodnou polévku, pomazánku nebo salát. Zapomínat nesmíte ani na mrkev, která obsahuje rozpustnou vlákninu a pektin. Pochutnejte si na lahodném mrkvovém salátu, poduste ji s masem, uvařte si z ní chutnou polévku, přidejte ji do zeleninových salátů, poké nebo si z ní připravte zdravou pomazánku. Obyčejné brambory můžete nahradit batáty. Můžete je uvařit, upéci a použít jako základ pro dušené pokrmy či polévky. Velký obsah vlákniny nabízí zelí, které také poskytuje antioxidanty a navíc má protizánětlivé vlastnosti. Přidat jej můžete do zeleninových salátů, podusíte ho jako přílohu k masu a je vhodné pro přípravu chutné polévky.
Co jsou antioxidanty a proč jsou pro tělo užitečné?
Antioxidanty jsou určité živiny - vitamíny C nebo E nebo karotenoidy, které pomáhají chránit buňky před každodenním poškozením. Během aktivity buněk vznikají molekuly, které se nazývají volné radikály, které poškozují zdravé buňky a DNA. Volné radikály postupně způsobují problémy tkáním a orgánům a tyto obtíže mohou vést k celé řadě zdravotních obtíží – onemocnění srdce, věkem podmíněná makulární degenerace, Alzheimerova choroba nebo rakovina. Antioxidanty bojují proti těmto škodlivým volným radikálům a mohou pomáhat opravit poškození, které volné radikály způsobují. Velmi dobrým zdrojem antioxidantů jsou právě rostlinné zdroje – především zelenina a ovoce. Rostliny obsahují přirozeně se vyskytující antioxidanty - karotenoidy, flavonoidy, isothiokyanáty nebo fenolové kyseliny.
Zdroje: