Zvýšená hladina cholesterolu úzce souvisí s různými kardiovaskulárními onemocněními. V České republice mohou kardiovaskulární onemocnění každý rok až za třetinu úmrtí, proto je vysoký cholesterol tématem, které vzbuzuje silné emoce. Naštěstí existují různé způsoby, jak hladinu cholesterolu udržet ve zdravé rovnováze a předcházet tím různým zdravotním problémům. Velmi dobrým řešením vysokého cholesterolu je zaměřit se na jídelníček. A které potraviny tam přidat?
Pokud jde o boj proti vysokému cholesterolu, naše kuchyň může být první linií obrany. Správný výběr potravin nejenže pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, ale zároveň zlepšuje celkovou kvalitu života. Jídelníček bohatý na určité druhy potravin může aktivně pomoci snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
Ovesné vločky
Jedním z nejlepších bojovníků proti vysokému cholesterolu je oves a ovesné vločky. Oves totiž obsahuje rozpustnou vlákninu, která ve střevech váže cholesterol a pomáhá ho vyloučit z těla ven, aniž by se dostal do krevního oběhu.
Středomořská strava
Tuky, které přijímáme, se dělí na nasycené a nenasycené. Nenasycené tuky, které jsou pro správnou hladinu cholesterolu velmi důležité, nalezneme v bohatém množství ve středomořské stravě. Kromě toho suroviny středomořské kuchyně působí na tělo protizánětlivě, a pokud se tímto druhem stravy lidé živí dlouhodobě, zhubnou. Je to proto, protože z jídla jako jsou mořské plody, ryby, semínka a oříšky nebo avokádo, získají dostatek důležitých živin a nemají pak chuť na sladké nebo nezdravé jídlo.
Fazole
Fazole jsou dalším skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, která váže cholesterol a pomáhá ho vylučovat. Navíc tělu trvá trochu déle, než fazole stráví, proto se po nich cítíme déle sytí. To může pomáhat k redukci nadbytečných kil, která s vysokým cholesterolem bohužel také souvisí.
Ovoce
Jablka, hrozny, jahody a citrusové plody jsou bohaté na pektin, další druh rozpustné vlákniny, která pomáhá z těla odvádět LDL cholesterol.
Tučné ryby
Losos, sardinky nebo makrela jsou vynikajícími zdroji omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce.
Recept na snížení cholesterolu
Pokud hledáte chutné, pestré a nutričně vyvážené jídlo, které vám dodá všechny potřebné živiny, nasytí vás a ještě pomůže snížit cholesterol, vyzkoušejte tento recept.
Poke pro naše srdce
Slyšeli jste už někdy o Poké bowl? A víte, o co jde? Výraz ,,Poke” pochází z Hawaiie a znamená to jejich typický styl krájení potravin. Poke bowl je pak pokrm, který obsahuje syrovou rybu v omáčce nakrájenou na stejnoměrné kousky, spolu s dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
200 g čerstvého filetu z lososa (ideálně divokého pro vyšší obsah omega-3 mastných kyselin)
1 avokádo, nakrájené na kousky
1/2 šálku vařené quinoy nebo hnědé rýže
1 malá mrkev, nastrouhaná
1/2 okurky, nakrájené na tenké plátky
Hrst čerstvého baby špenátu nebo mořských řas
2 lžíce edamame (lze nahradit vařenými zelenými fazolkami)
1 jarní cibulka, nakrájená
1 lžíce sezamových semínek
Na dresink:
2 lžíce sojové omáčky (nebo tamari pro bezlepkovou variantu)
1 lžíce rýžového octa
1 lžička sezamového oleje
1 lžička medu nebo javorového sirupu
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
Kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
Na dno misky dejte jako základ vařenou quinou nebo hnědou rýži. Přidejte nakrájené avokádo, mrkev, okurku, špenát a edamame.
V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na dresink a dobře promíchejte, dokud se med nebo javorový sirup úplně nerozpustí. V dresinku obalte rybu.
Přendejte lososa s dresinkem do misky s rýží, posypte jarní cibulkou a sezamem a můžete podávat.
Zdroje: https://truerefrigeration.co.uk/case-study/hawaiian-poke-bowl-case-study/ https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol