Potravinová pyramida je zastaralá
Jak píše web Levels, základem potravinové pyramidy se stal chléb a těstoviny a na vrcholu byly všechny druhy tuků. Patřil sem olivový olej a avokádo. Tyto rady byly zpochybněny jak tehdejšími odborníky, tak i lékaři, kteří dnes tvrdí, že přispěly k rostoucí krizi obezity v zemi. Dodnes se má za to, že se jednalo o šikovný marketing, za kterým stály lobbisté velkých potravinářských firem.
Odborníci začali bát na poplach, z těch zahraničních je známý doktor Jordan Peterson. Ten doslova říká, že „výživová pyramida je podvod“ a pokládá si rétorickou otázkou, jestli byl v historii lidstva spáchán větší zločin ze strany lékařů. Podle něj jsou největším zlem zastaralých doporučení sacharidy, tedy abychom jich jedli tak velké množství (pečivo, cereálie, těstoviny), a které se nacházejí v základně pyramidy. Podle Petersona už tehdy někteří odborníci varovali, že to celé povede k nárustu obezity, deprese a demence, což se stalo.
S ním souhlasí i česká odbornice na výživu Margit Slimáková, podle které je výživová pyramida největší omyl.
Takto vypadala původní potravinová pyramida:
- Sacharidy 6-11 porcí denně
- Zelenina: 3-5 porcí
- Ovoce: 2-4 porce
- Mléko a mléčné výrobky: 2-3 porce
- Maso, ryby, vejce, fazole a ořechy: 2-3 porce
- Tuky a oleje: minimálně
Doporučované množství obilovin se velice hodí do krámu průmyslu. Obiloviny se totiž ve většině případů kupují zpracované a aby zákazníci „naplnili“ doporučení, konzumují obiloviny v mnoha podobách. Proto jsou tak velmi dobře prodejné sušenky, různé tyčinky, cereální snídaně i sladké a slané trvanlivé pečivo. Tyto výrobky jsou ale přitom vyrobeny z velice laciných surovin a patří mezi ty s největším stupněm průmyslového zpracování. Často obsahují velké množství cukrů nebo nekvalitních tuků. Mívají vysoký glykemický index, tedy způsobují opakovanou potřebu jejich konzumace v důsledku kolísání cukru v krvi a navíc jsou návykové. Ale zase na obhajobu průmyslu, tyto výrobky jsou velmi oblíbené zákazníky, protože jejich konzumace je pohodlná
Zdravý talíř
Výživová pyramida již neodpovídá moderním poznatkům o zdravé stravě. Dodržování pravidel podle této pyramidy se podílí na epidemii obezity a cukrovky a může také přispívat k rozvoji srdečně cévních onemocnění. Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. A hlavně při skládání potravin do potravinového talíře měli opravdu slovo vědci a ne marketing a lobbisté.
Harvard School of Public Health and Harvard Medical School vytvořil ještě vylepšený model zvaný Zdravý talíř – Healthy Eating Plate. Tam navíc najdeme právě tuky a taky vodu/nápoje. Ano, na ty většina ostatních modelů zapomněla, přitom jsou ale tím nejdůležitějším. Další změnou je „odříznutí“ mléčných produktů. Zdravý talíř ruší mističku s mléčnými výrobky a jen ty kvalitní zařazuje do skupiny proteinů. Mléku odpírá jeho dlouhověkou slávu.
Zdroj: Levels, TikTok, sociální síť X, Harvad university, Studie