Medvědí česnek je považovaný za přírodní antibiotikum a antioxidant. Kromě působení proti bakteriím je účinná proti plísním. Jako léčivka se uplatní při chřipkách a nachlazení, podporuje trávení, působí proti kornatění tepen, Působí antiskleroticky tím, že brání vzniku tukových a minerálních usazenin na cévních stěnách. Také snižuje krevní tlak. Lze jej také použít pro ozdravení střev, pokud trpíte průjmy nebo zácpou.

Kromě léčitelství má medvědí česnek využití v kuchyni coby zelenina i koření. Lze z něj připravovat saláty, přidávat ho do omáček a polévek, použít jako přísadu do bylinkového másla a pomazánek či si nadrobno nasekanou natí jednoduše posypat chléb s máslem. Cibulkami lze nahradit česnek, natí pažitku a listy se mohou použít jako špenát. Šťávou z listů se dříve dezinfikovaly domácnosti a sloužila jako repelent. Nejvyšší obsah léčivých látek a nejvýraznější vůni i chuť mají čerstvé mladé listy. Nať a listy sbíráme od března do května, cibulky v srpnu a září. Nať pro kulinářské účely se sbírá na počátku květu. Léčebně i v kuchyni je nejvhodnější medvědí česnek používat čerstvý, sušením ztrácí aroma i velkou část své potence. Z čerstvých listů se připravuje tinktura nebo šťáva.

Zdroj: Youtube

Medvědí česnek nesušte

A jak medvědí česnek uchovat na zbytek roku? Nesušte ho jako ostatní bylinky, sušením velkou část své příjemné česnekové vůně ztrácí. Spíše ho zpracujte do pesta ve sklenici uložte do lednice. Pokud později část obsahu odeberete, dbejte na to, aby byl zbytek ve sklenici opět zalitý olejem a neosychal nebo se na vzduchu nezkazil.

Opláchnuté a osušené listy můžete nakrájet a pak zamrazit (potřebuje opravdu dobře zabalit, aby jím nenačichly ostatní potraviny v mrazáku).

V dnešní době se jeho sběr stal velice módní záležitostí a někteří lidé bohužel ve sběru neznají míru.

Pamatujte prosím: Je to sezónní bylina, vychutnejme si ji tedy v době, kdy roste a neničme přírodu trháním do zásob. Příští jaro pak opět vystrčí mladé lístky jako zelené prstíky a my se za ním můžeme vydat na procházku.

Recept: Pesto z medvědího česneku

Suroviny:

  • medvědí česnek (čerstvý) 
  • 100 g sůl mořskáhrubá
  • kajenský pepř špetka50 g
  • kešu oříšky nesolené
  • sýr pecorino 50 g
  • ořechový olej 150 ml lze nahradit méně výrazným panenským olivovým, + na zakápnutí

Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trochou soli nahrubo.

Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem.

Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.

Pozor na záměnu s jedovatými rostlinami

Dejte si pozor na záměnu medvědího česneku s dalšími jedovatými rostliny, které vypadají podobně. Jak upozorňuje web Zdravie, medvědí česnek má podobné listy jako konvalinka a jedovatý bolehlav!

 „Česneková vůně je typickým poznávacím znakem medvědího česneku. Přesto se často stává, že si ho sbírající spletou s jedovatými rostlinami, jako jsou konvalinky nebo ocúny,“ říká prezident BfR profesor Andreas Hensel. Takové záměny opakovaně vedou k otravám, někdy se smrtelnými důsledky.

Medvědí česnek roste tak, že každý list má vlastní stonek a vlastní cibulku v zemi. Listy jsou poměrně tenké, na dotek téměř jemné. Medvědice lékařská má obvykle dva (zřídka tři) listy vyrůstající z jediného stonku, který je u báze obalený blanitou pochvou. Konvalinka obecná nemá na stoncích žádné listy, lodyhy zcela chybějí. Vůně chybí a listy jsou na pohled tužší.

Pokud se po požití medvědího česneku zdánlivého objeví potíže, jako je nucení na zvracení, zvracení, bolesti břicha, průjem, bolesti hlavy nebo nevolnost, doporučuje se užít pět až deset rozdrcených tablet aktivního uhlí a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Existuje však způsob, jak se vyhnout riziku otravy bez nutnosti vzdát se medvědího česneku: Stále více prodejců zeleniny nabízí medvědí česnek z kontrolovaného pěstování. Je také možné zakoupit rostliny ve specializovaných obchodech a pěstovat si je sami na okenním parapetu nebo na zahradě.

Zdroj: Studie, Culinabotanica, Apetitonline, Bezpecnostpotravin, Zdravie