Důležitost vitaminu C

Vitamin C, nebo také kyselina askorbová, je jedním z nejdůležitějších a nejzásadnějších vitaminů, které naše tělo potřebuje. Má na starosti naši imunitu, podílí se na tvorbě hormonů, snižuje cholesterol a má antioxidační účinky. Potřebuje ho naše kůže, cévy, kosti i svaly. Vitamin C nám dodává kromě silné imunity i energii a pozitivně působí na činnost nervového systému. 

Jak poznat nedostatek

Nedostatek vitaminu C v naší stravě může způsobit, že se budeme cítit extrémně vyčerpaní, budou nás bolest svaly a naše imunita utrpí tak, že se při kontaktu s bacilem téměř nevyhnutelně nakazíme. Pokud je nedostatek vitaminu C vážný, což je v našich končinách naštěstí jen velmi málo časté, může se to projevit krvácením z dásní nebo ložisek pod nehty. V nejhorších případech dochází i ke krvácení orgánů. 

Kde je nejvíc vitaminu C?

Vitamin C je naštěstí přítomen v mnoha druzích potravin, proto jeho nedostatek při pestré a vyvážené stravě nehrozí. Nejvíc vitaminu C se nachází obecně v čerstvém ovoci a zelenině, zdrojů vitaminu C je však opravdu nesčetně. Hledejte ho například tady:

Brokolice

Ačkoliv si většina lidí pod vitaminem C představí citrony, brokolice a květák jsou na céčko také výjimečně bohaté. Kromě toho obsahují vysoké množství vápníku, který je pro náš organismus neméně důležitý. 

Rakytník

Jestli existuje nějaký životabudič, který nakopne imunitu a zbaví naše tělo bacilů, je to právě rakytník. Z rakytníku si můžete udělat čaj, nebo ho například nechat louhovat v alkoholu. 

Paprika

Sladké papriky jsou také vynikajícím zdrojem vitaminu C. Obzvláště červené papriky obsahují ohromné množství vitaminu C, společně s Beta-karotenem - dalším antioxidantem. 

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je všestranná a velmi chutná potravina, která je k tomu i ohromně zdravá. Obsahuje vysoké množství vitaminu C i jiných látek, které naše tělo potřebuje ke správnému fungování. 

Brusinky

Brusinky nejsou dobré jen na problémy s močovým měchýřem, obsahují také množství minerálů a vitaminů, včetně vitaminu C.

Citrusy

Zejména pomeranče, ale i ostatní citrusové plody, jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu C, které můžeme získat. 

Kiwi

Dalším neméně dobrým zdrojem céčka je také kiwi. Kiwi totiž obsahuje ještě více vitaminu C, než pomeranč ve stejné velikosti.

Zdroje:
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189618/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34943087/
https://www.researchgate.net/publication/269551487_Meta-Analysis_of_Studies_on_Vitamin_C_Contents_of_Fresh_and_Processed_Fruits_and_Vegetables