Pro krásu i pro zdraví. Tak by se dal shrnout důvod, proč bychom doma měli mít zásobu těchto nasušených podzimních plodů. Díky velkému obsahu vitaminů podporují naši imunitu, polyfenoly zase snižují nadýmání, vláknina podporuje zdravá střeva a vitamin K se zase postará o pevné kosti. Sušené švestky jsou přirozeně sladké, a tak je můžete využít jako svačinku mezi jídly, která dodá rychlou energii. Můžete je ale připravit i naslano jako rychlé občerstvení pro návštěvu, například když je opečete obalené v plátku slaniny. Přidejte si je do tvarohu, salátu, ovesné kaše nebo je ponořte do rozpuštěné hořké čokolády a rázem máte na světě zdravý a slaďoučký dezert.

Zdroj: Youtube

Pojďme se ale ještě zblízka podívat na jednotlivé důvody, kvůli kterým bychom sušeným švestkám měli dát šanci nejen na podzim.

Podporují trávení

O vláknině je známo, že doslova kartáčuje naše střeva, protože podporuje pravidelnou stolici. Také díky ní pociťujeme menší hlad, z toho důvodu se lidem při hubnutí doporučuje jíst potraviny bohaté na obsah vlákniny. Sušené švestky tohle splňují na jedničku. Kromě vlákniny jsou také přirozeným zdrojem sorbitolu, což je cukerný alkohol s mírným projímavým účinkem. To pomáhá předcházet zácpě a udržovat naše střeva v pochodu.

Posilují kosti

Sušené švestky mají vysoký obsah vitaminu K, stopového prvku bóru a některých dalších minerálů, jako je draslík, který přispívá ke zdraví kostí. Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace sušených švestek může pomoci zpomalit úbytek kostní hmoty a snížit riziko osteoporózy, což je důležité zejména pro ženy po menopauze.

Regulují hladinu cukru v krvi

I když jsou sušené švestky sladké, mají nízký glykemický index. To znamená, že vám nezpůsobí rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Díky vláknině a přírodnímu sorbitolu pomáhají přirozeně regulovat hladinu cukru a inzulinu v krvi, což je důležité pro prevenci diabetu a pro lidi s cukrovkou, kteří mají hyperglykémii, což může časem vést k poškození řady orgánů, například ledvin, očí, nervů a cév.

Posilují srdce

Sušené švestky obsahují draslík, což je klíčový minerál, který pomáhá udržovat zdravý krevní tlak. Pravidelný příjem draslíku tak může předcházet riziku vysokého krevního tlaku a dalších kardiovaskulárních problémů. Také vysoký obsah antioxidantů (např. fenolických sloučenin) ve švestkách pomáhá chránit cévy před oxidačním stresem, což je stav, který může nastat, když je v těle příliš mnoho nestabilních molekul označovaných jako volné radikály. Oxidační stres může vést k poškození buněk a tkání.

Mají vysoký podíl antioxidantů

Tyto plody jsou bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Je vědecky dokázané, že antioxidanty hrají roli v prevenci stárnutí a chronických onemocnění, jako jsou rakovina a srdeční choroby. Podporují také tvorbu kolagenu, který zvyšuje elasticitu pokožky, díky čemuž pleť vypadá mladší a svěží.

Zdroje:

https://www.cronista.com/salud/la-fruta-que-fortalece-los-huesos-mejora-la-produccion-de-colageno-y-alivia-dolores-musculares/

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/5024