O nutnosti detoxikace se mluví každé jaro. Naše tělo se ale čistí každý den bez ohledu na sezonu. Chcete-li mu v tom pomoci, mějte na paměti, že spíš než drastická opatření mu prospějí jemnost a citlivost. A když už v tom budete, ‚uklidit‘ si rovnou můžete i v hlavě.

Zdroj: Youtube

Někteří lidé zažívají s jarem a s prodlužujícími se dny, které nám přinášejí více světla a slunce, příliv energie a touhu ve svém životě něco změnit, začít něco nového. Může to být chuť jíst zdravěji, více se hýbat nebo shodit ‚vánoční‘ kila. Někteří z nás ale naopak pociťují únavu, kterou jsme si zvykli nazývat jarní.

Odpovědí na obojí může být podpora přirozených detoxikačních procesů, které v našem těle probíhají neustále. Mezi detoxikační orgány patří játra, ledviny, plíce, kůže a gastrointestinální trakt. Jejich úkolem je neutralizovat škodlivé látky neboli toxiny a vypudit je z těla. „Nevhodným životním stylem, který je pro západní společnost charakteristický, dochází k oslabování funkce některých těchto orgánů a tím i celkového mechanismu detoxikace. Pod detoxikací si tedy můžeme představit podporu našich vylučovacích orgánů tak, aby mohly svoji práci vykonávat bez zbytečných překážek a lépe,“ vysvětluje Iveta Ječmík Skuherská, klinická naturopatka a poradkyně pro výživu ze společnosti Ecce Vita.

Podle ní by základem jarní očistné kúry měla být především kvalitní strava, nepřejídání se, dostatečný pohyb, dobrý spánek, kvalitní vztahy a co nejméně stresu. „Někdo potřebuje odlehčit stravu, někdo více pohybu, jiný podpořit játra nebo jiný orgán a někdo by si měl zase udělat pořádek v životě, tedy ve vztazích nebo třeba práci,“ dodává naturopatka.

Upravte svůj jídelníček

Jídelníček se s přicházejícím jarem přirozeně mění. Všimněte si, že s tím, jak se otepluje a v přírodě přibývá zeleně, máme čím dál větší chuť na zelené potraviny a bylinky. A tak přirozeně ustupujeme od vydatných polévek, červených mas a hutných omáček a stále více tíhneme k jarní zelenině, jako jsou první hlávkové saláty, ředkvičky, kedlubny nebo špenát. I lidové léčitelství doporučuje, abychom na jaře jedli zeleninu a divoké bylinky. Zejména druhy, které obsahují takzvané hořčiny. Ty totiž podporují trávení. Mezi tyto bylinky patří pampeliška, šťovík, kopřiva, sedmikráska, bršlice kozí noha, česnáček lékařský nebo popenec. Můžete si z nich připravit jarní bylinkovou polévku nebo je přidat do salátu spolu s čekankou, rukolou či endivií. Další velkou změnu, kterou můžete ve svém jídelníčku udělat téměř ihned, je, že vyřadíte, nebo alespoň postupně omezíte průmyslově zpracovaná jídla, polotovary a výrobky z bílé pšeničné mouky a jednoduché cukry. Nejlepší volbou jsou přirozené potraviny, a pokud můžete, vybírejte si ty lokální a nejlépe v bio kvalitě, v nichž nejsou pesticidy.

Podle naturopatky Ivety Ječmík Skuherské je nejlepší s příchodem jara stravu odlehčit, doplnit ji o zelené výhonky mladých rostlin a naopak omezit červené maso. Dát si například v pondělí den bez masa. Skvělé jsou i přerušované půsty, což znamená, že si například dáte večeři v 18 hodin, pak vynecháte snídani a pokračujete obědem ve 12 hodin, čímž máte vytvořené okno 18 hodin bez jídla. Tělo pak má možnost vydechnout a vyloučit vše nepotřebné. „Tento způsob stravování je možné praktikovat i dlouhodobě, je k tělu šetrný a nezpůsobuje stres z hladovění a psychickou nepohodu z dlouhodobého omezování jídla,“ podotýká naturopatka.

Dalším krokem může být omezení alkoholických nápojů, ale i jiných stimulantů, jako jsou káva, cigarety či energetické nápoje. Místo nich do pitného režimu zařaďte čistou vodu a bylinné čaje, které podpoří detoxikaci organismu nebo jednotlivé orgány. Podle naturopatky Skuherské můžeme například játra podpořit bylinkami, jako jsou ájurvédské byliny kutki, kořen pampelišky, oman pravý, benedikt čubet nebo známý ostropestřec. Na ledviny se doporučuje zlatobýl obecný, truskavec, vřes. Ájurvédská směs Triphala zase umí podpořit očistu střev. „Mojí oblíbenou směsí na pročištění těla je směs bylin, kde najdete šišák bajkalský, břízu bělokorou, lopuch větší, měsíček lékařský, pampelišku lékařskou a zemědým lékařský,“ říká naturopatka.

Toxiny můžeme z těla vypudit nejen vhodnější stravou, ale také různými očistnými technikami, jako je saunování nebo pobyt v parních lázních. Pomůže i suché kartáčování kůže, které kromě detoxikace stimuluje i náš lymfatický systém. Dnes už nikdo nezpochybňuje ani účinky pravidelné meditace, praktikování jógy a očistných dechových technik.

„Dechové techniky, jako je pránajáma, mohou pomoci detoxikovat tělo podporou krevního oběhu a zlepšením funkce některých orgánů. Meditace zase pomůže zklidnit mysl, uvolnit emoce a snížit stres, což může mít pozitivní dopad na naše celkové zdraví,“ podotýká Ječmík Skuherská.

Detox sama sobě

Ať už tělu začneme s detoxikací pomáhat jakkoli, měli bychom mu dát čas, aby změny měly možnost se pozitivně projevit. Za minimální období se považuje 21 dní, ale můžete si ho prodloužit až na šest týdnů. Pokud jste v detoxikačních metodách opravdovým začátečníkem, zvolte ‚jen‘ vyřazení alkoholu, průmyslově zpracovaných potravin, cukru a uzenin z jídelníčku.

Jakmile s detoxem skončíme, nemusí to hned znamenat návrat ke starým pořádkům. Ponechte si ve svém životě změny, které vám udělaly dobře. Mohou se stát vaší pravidelnou rutinou a sloužit vašemu zdraví dál, ať už půjde o vyřazení průmyslově zpracovaných potravin, omezení alkoholu, masa a masných výrobků, zavedení dnů s odlehčenou stravou, nebo pití bylinkových čajů a čisté vody. Myslete na to, že určitý detox může představovat i omezení sledování sociálních sítí nebo televize.

Hlavně ohleduplně ke svému tělu

S čím si naopak nezahrávat? Mezi nebezpečné očistné metody patří dlouhodobé půsty nebo neodborný výplach střev. Odborníci upozorňují, že pokud výplach střev neprovádí zdravotník, hrozí poranění a následná infekce, ale také narušení rovnováhy střevního mikrobiomu. Nebezpečné mohou být i dlouhodobé jednostranně zaměřené kúry v podobě pití ovocných a zeleninových šťáv nebo ředěných sirupů, které si lidé rádi vybírají kvůli hubnutí. Bohužel si ale neuvědomují, že ‚zhubnutá‘ kila zpočátku představují pouze obsah střev a ztrátu tělesné vody. Tuk totiž začínáme spalovat až po několika dnech podobného ‚hladovění‘. Výjimkou není ani ztráta svalové hmoty, která je pro správné fungování našeho těla žádoucí. Ovocné šťávy navíc obsahují velké množství jednoduchých cukrů a téměř žádnou vlákninu, což může vést k prudkému vzestupu hladiny cukru v krvi. Výsledkem sice může být chvilkový nárůst energie, ale po něm následuje hluboký propad, hlad a chuť na jídlo ideálně bohaté na cukr.

Zdroje:

časopis Kondice
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/