Základní charakteristika vitamínu C

Kromě výše zmíněných vlastností představuje vitamín C důležitý antioxidant. Má za úkol ochranu buněk proti škodlivým volným radikálům, které tělo produkuje při rozkladu potravy nebo v případě, že je vystavováno škodlivému záření (sluneční paprsky rentgenové záření, další zdroje). Volné radikály mají vliv na vznik srdečních chorob, rakoviny a dalších závažných onemocnění. Tělo si tento vitamín nevyrábí samo, je tedy potřeba jej přijímat se stravou. Dostatek tohoto vitamínu obsahují citrusové plody, bobule, rajčata, papriky, růžičková kapusta, brokolice nebo špenát. Většinou jej přijímáme dostatečné množství. Nedostatek vitamínu C mohou mít ti, kdo kouří nebo jsou vystavováni pasivnímu kouření, mají různé gastrointestinální stavy nebo mají omezenou stravu, která nezahrnuje dostatek ovoce a zeleniny. Jeho závažný nedostatek může vést k onemocnění, které se nazývá kurděje – objevuje se anémie, krvácení dásní, špatné hojení ran a modřiny. Pokud patříte mezi přílišné konzumenty alkoholu, je to jedna z živin, která tělu chybí.

Nadužívání vitamínu C

Pokud užíváte vitamín C jako doplněk stravy, je potřeba dodržovat doporučené denní dávky. Jeho nadbytek může být příčinou nevolnosti a zvracení, pálení žáhy, nadýmání, žaludečních křečí, bolestí hlavy nebo zarudnutí kůže. Ve vysokých dávkách může způsobovat tvorbu ledvinových kamenů.

Další zdravotní přínosy vitamínu C

Jeho nedostatek bývá spojován s nemocemi, které souvisejí se stresem. Je na stres velmi citlivý. Může předcházet některým komplikacím spojeným s nachlazením a chřipkou. Má vliv na buňky, které se nacházejí jak uvnitř, tak i vně těla a jeho antioxidační vlastnosti mohou pomáhat zpomalovat vznik prvních známek stárnutí. Vyšší příjem vitaminu je spojován s nižší pravděpodobností vrásčitého vzhledu, suchostí pokožky a zlepšením jejího vzhledu. Dokonce může pomoci redukovat vrásky, zlepšovat makulární degeneraci, snižovat zánět nebo riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

Zdroje:

MayoClinic, NHS, WebMD,