Co je vlastně kolagen?
Jedná se, v našem těle, o nejvíce se vyskytující protein. Představuje primární stavební kámen pro kůži, svaly, kosti, šlachy, vazby a všechny ostatní pojivové tkáně. Nalezneme jej však i v orgánech, střevní výstelce nebo krevních cévách. Tělo si jej vytváří přirozeným způsobem. K jeho produkci však potřebuje celou řadu látek:
Prolin – obsahují jej vaječné bílky, mléčné produkty, zelí, chřest nebo houby.
Glycin – ten obsahují vepřová a kuřecí kůže, želatina a potraviny s vyšším obsahem bílkovin.
Vitamín C – dodáme jej konzumací citrusových plodů nebo červených paprik
Zinek – obsahují jej hovězí, vepřové nebo jehněčí maso, korýši, luštěniny, mléko, ořechy a semínka.
Měď – nachází se v orgánovém mase, kešu, čočce nebo sezamových semínkách.
Různé typy kolagenu
Bylo identifikováno asi 29 různých druhů, které se liší stavbou molekul nebo buněčnými složkami. Mezi hlavní typy kolagenu patří tyto:
Typ I. - představuje 90% kolagenu, který se nachází v těle. Zajišťuje strukturu kůže, kostí, šlach a vazů.
Typ II. - nalezneme jej v elastické chrupavce poskytující podporu kloubům.
Typ III. - nachází se v orgánech, svalech a tepnách.
Typ IV. - vyplňuje kožní vrstvy.
Typ V. - patří do oční rohovky, do některých kožních vrstev, do vlasů a tkání placenty.
Jak poznat, že se vrstva kolagenu ztenčuje?
Síla kolagenu se nedá změřit. Existují však známky, které ukazují, že v těle klesá jeho hladina. Jaké příznaky tedy sledovat? Především se jedná o změnu vzhledu pokožky. Začíná být vrásčitá a ochablá. Tvoří se vrásky kolem očí a na obličeji. Šlachy a vazy se stávají méně pružnými. Začínají bolet klouby a může se objevit artróza. Klouby mohou být ztuhlé a díky tomu ztrácíte pohyblivost. Objevují se také problémy s průtokem krve nebo gastrointestinálního charakteru – důsledek ztenčení výstelky nacházející se v trávicím traktu.
Jak přirozeně dodat tělu kolagen?
Klidně to může být stravou. Existují potraviny, které kolagen obsahují. Do jídelníčku můžete zařadit tužší kousky masa, které obsahují více pojivové tkáně. Kolagen obsahují také kosti a kůže sladkovodních i mořských ryb. Konzumovat můžete třeba sardinky, které se dají jíst s kostmi a kůží. Pokud milujete lososa, připravujte si ho i s kůží. Mořský kolagen se navíc skládá nejvíce z kolagenu typu I. Dobrou volbou jsou i silné masové vývary, které se vyrábějí vařením zvířecích kostí, chrupavek a kůže.
Zdroje: