Co je to vlastně ten mikrobiom?
Mikrobiom je skupina všech mikroorganismů, které osidlují určité prostředí – viry, bakterie, plísně a prvoci. Narazit můžete i na pojem mikrobiota, který označuje to samé. Můžeme říct, že se jedná o všechny zdraví prospěšné, ale i patogenní mikroby. V případě, že jsou tyto mikroorganismy v našem těle v rovnováze, posilují nás, náš imunitní systém, a tělo tak může být produktivní a fungovat. Naopak pokud rovnováha mezi mikrobiomem a tělními buňkami není, dochází k tzv. dysbióze. Mikrobiom můžeme najít vlastně ve všech částech našeho těla – v ústech, na kůži nebo v horních cestách dýchacích. Nejvíc nás ale poslední dobou zajímá střevní mikrobiom, který je z hlediska lidského zdraví považován za jeden z nejdůležitějších. Jestli si mikrobiom představujete jako soubor několika málo buněk, tak jste na omylu. V těle totiž máme o něco víc mikrobiálních buněk než našich vlastních tělních buněk. Co do počtu buněk se předpokládá, že mikrobiom je až 2x větší než jeho hostitel, tedy vaše tělo. Pokud bychom chtěli přirovnat mikrobiom k nějakému orgánu, tak váhově se vyrovná třeba našemu mozku. Váží totiž 1–2 kg.
Co ovlivňuje váš mikrobiom?
Ke zdravému mikrobiomu přispívá hned několik faktorů, mezi ty nejdůležitější patří strava, životní styl, prostředí, ve kterém žijeme, a také léky, které užíváme. Jelikož je mikrobiom stále živý, jeho složení se také mění během našeho života. Zcela jiný mikrobiom bude mít batole a jiný zase bude u starého člověka. Mikrobiom ovlivňuje nejen samotné prostředí, ale i to, s kým žijeme, jaké udržujeme mezilidské vztahy a to, zda máme domácí mazlíčky. Mikrobiom se stará o trávení a ovlivňuje i rozvoj zánětlivých autoimunitních onemocnění nebo alergií. Co určitě stojí za zmínku, je, že mikrobiom komunikuje s mozkem. Využívá k tomu propojení střeva a mozku. Myslíte si, že taková cesta mezi střevem a mozkem ve vašem těle neexistuje? Můžete se o tom docela dobře přesvědčit. Pokud se o svá střeva budete starat, dopřávat jim zdravou stravu a hýbat se, záhy to pocítíte i na své náladě.
Jak zdravý mikrobiom vypadá?
Pokud by existovala jasná předloha toho, jak má takový zdravý mikrobiom vypadat, bylo by to skvělé. Měli bychom téměř vyhráno. Pravdou ale je, že každý mikrobiom je zcela unikátní stejně jako sestava tělních buněk každého jednotlivce. Zdravý mikrobiom by se ale měl co nejvíc shodovat s genetickým nastavením svého hostitele, s naším organismem, jelikož to je pro každého jiné, podobně jako je tomu například u otisků prstů. Nejde jen o fyzické projevy, jako je váha nebo výška, ale i o genetickou výbavu. I když se mikrobiom intenzivně zkoumá už několik let, nemůžeme říct, jaké konkrétní mikroorganismy a v jakém množství by měly tvořit zdravý mikrobiom. V návaznosti na toto tvrzení je také jakékoliv vyšetření mikrobiomu velmi zavádějící.
Jak podpořit zdravý střevní mikrobiom?
Asi vás to nepřekvapí, ale základem je zdravá životospráva. Svůj střevní mikrobiom podpoříte, pokud mu dodáte stravu bohatou na vlákninu a přirozená probiotika. Měli byste tedy do jídelníčku zařadit ovoce, zeleninu, kysané výrobky, jogurty a třeba výbornou kvašenou zeleninu. Určitě je vhodné zařadit zdravé tuky, naopak ale omezit průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru. To, co vašemu mikrobiomu určitě také prospěje, je pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a celková psychická pohoda. A co ještě můžete udělat pro váš zdravý mikrobiom? Třeba i omezit přílišné dezinfikování oblečení i domácnosti. Ne každý mikrob vyskytující se v domácnosti je škodlivý. Naopak některé můžou být i prospěšné. Nechte váš organismus, aby se i s těmito mikroorganismy měl možnost setkat.
Zdroje:
1. MAZIDI, Mohsen, Peyman REZAIE, Andre KENGNE, Majid MOBARHAN a Gordon FERNS. Gut microbiome and metabolic syndrome. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews [online]. 2016, 10(2), 150-157 [cit. 2023-03-10]. ISSN 18714021. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.dsx.2016.01.024
2. Analýza mikrobiomu – úvod do problematiky: Stanovisko výboru ČMS. V: Česká mikrobiomová společnost: Součást České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, z.s. [online]. 2019 [cit. 2023-03-10]. Dostupné z: https://www.mikrobiom-cms.cz/stanoviska-cms/analyza-mikrobiomu-uvod-do-problematiky/
3. RUAN, Wenly, Melinda ENGEVIK, Jennifer SPINLER a James VERSALOVIC. Healthy Human Gastrointestinal Microbiome: Composition and Function After a Decade of Exploration. Digestive Diseases and Sciences [online]. 2020, 65(3), 695-705 [cit. 2023-03-10]. ISSN 0163-2116. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s10620-020-06118-4
4. Mikrobio(m)noviny [online]. Květen 2021. Česká mikrobiomová společnost, [cit. 2023-03-11]. Dostupné z: https://www.mikrobiom-cms.cz/wp-content/uploads/2021/10/Mikrobiomnoviny_kveten_2021.pdf