Oslaďte si život melasou, která je oproti cukru zdrojem mnoha významných látek pro naše zdraví. V posledních letech její popularita značně stoupá a její konzumaci doporučují nejen odborníci na výživu, ale i lékaři. A zkušení kuchaři a gurmáni vědí, že melasu stojí za to využít při vaření, protože dodá mnoha pokrmům jedinečnou chuť.

Chcete vidět, jak se melasa vlastně vyrábí? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Hillbilly Peak Garage:

Zdroj: Youtube

Co je to melasa?

Melasa neboli černý zázrak, jak se jí často říká, je 100 % přírodní superpotravina. Jedná se o tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Má specifickou chuť zkaramelizovaného cukru, je lehce nahořklá a vzhledově připomíná lesní med. Využívá se jako náhradní sladidlo, které má celou řadu zdraví prospěšných vlastností.

Svým původem pochází z Karibiku, kde ji tamní domorodci pravidelně konzumovali a těšili se se vždy pevnému zdraví, vitalitě a přirozenému pohybu i ve vyšším věku. Melasa se tak stala zájmem řady odborníků a během 20. století se dostala do USA a postupně do celého světa. Momentálně se nejvíce vyrábí nejen v USA, ale i v Thajsku, Indii, Brazílii, na Filipínách a Tchaj-wanu.

Jak se melasa vyrábí

Nejprve se rozdrtí cukrová třtina nebo cukrová řepa a extrahuje se z nich šťáva, která se vaří. Postupně vznikají cukrové krystaly, které se odebírají. Zbývající kapalina, která již neobsahuje cukr pro další krystalizaci, je melasa. Proces se několikrát opakuje.

Druhy melasy

Existují tři druhy melasy, které se od sebe vzájemně odličují barvou, konzistencí, chutí a obsahem cukru. Světlá melasa vzniká po prvním varu, sirup má nejsvětlejší odstín a je nejsladší. Po druhém varu vzniká tmavá melasa, která má hustší konzistenci, tmavší barvu a je o něco méně sladká. Po třetím varu se vytváří tzv. blackstrap melasa, která je nejhustší, nejtmavší a má lehce nahořklou chuť. Vzhledem k tomu, že je nejkoncentrovanější, má nejvyšší procento užitečných látek a pro zdraví je nejpřínosnější.

Obsažené látky

Melasa je významným zdrojem energie a karbohydrátů. Obsahuje také celou řadu minerálů jako je například vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, měď nebo sodík. Zároveň je bohatá na vitamíny B3, B6, B1 a B2 neboli riboflavin a užitečné antioxidanty.

Melasa a zdraví

A jaké benefity přináší našemu zdraví Vzhledem k obsahu vysokého množství vápníku, mědi a selenu podporuje melasa zdraví zubů a kostí a je výbornou prevencí před osteoporózou. Melasa zvyšuje v těle hladinu HDL neboli „dobrého” cholesterolu, který je prevencí onemocnění srdce, mrtvice a usazenin v tepnách. Díky draslíku ovlivňuje melasa i správné hodnoty krevního tlaku.

Stejně tak stabilizuje hladiny krevního cukru. Obsažené antioxidanty posilují imunitu a pomáhají chránit tělesné buňky před oxidačním stresem, který je spojovaný s rakovinou a dalšími nežádoucími chorobami. Díky obsaženému niacinu (B3) se považuje i za preventivní potravinu Alzheimerovy choroby. Melasa má i blahodárný vliv na trávicí soustavu, nervový systém a kvalitu a vitalitu pokožky.

Melasa jako součást běžného jídelníčku

Vzhledem ke zdravotním přínosům, které melasa nabízí, jistě stojí za to ji zařadit do běžného jídelníčku a zvýšit tak výživovou hodnotu běžně konzumovaných pokrmů. Lze ji využívat jako sladidlo do čaje, kávy nebo jogurtu. Můžete ji smíchat jak s ovocem, tak i se zeleninou a je perfektním doplňkem všech smoothie nápojů.

Melasu lze využít všude tam, kde běžně používáte cukr, tedy i při pečení. V tomto období se nabízí vyměnit cukr za melasu při pečení vánočního cukroví. Ovšem melasa je i skvělým doplňkem omáček, marinád a přísadou k pečení masa, kdy pokrmům dodá příjemný karamelový nádech.

Zdroje: www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.health.com, www.southerliving.com