Co je to cholesterol?
Jedná se o látku, která se nachází v našem těle a je podobná tuku. Její textura je vosková. Cholesterol je nezbytný při produkci některých hormonů, vitamínu D a trávení tučných jídel. Tělo jej tvoří v krvi, ale nachází se i ve stravě. Jeho přílišné množství v těle však může vést k potížím se srdcem. Riziko vysokého cholesterolu zvyšují také diabetes typu 2 nebo obezita. Obdobné to je se stravou, která obsahuje větší množství trans-tuků. Do jídelníčku je potřeba zařadit méně potravin obsahujících nezdravé tuky. Cholesterol může pomoci snížit také konzumace některých druhů zeleniny.
Hlavní nutriční zdroje cholesterolu
Mezi hlavní nutriční zdroje patří produkty živočišného původu – maso a mléčné produkty. Chcete-li eliminovat množství nezdravého cholesterolu v krvi, dejte pozor na nezdravé tuky – nasycené a transmastné, které jsou příčinou vyšší hladiny špatného cholesterolu.
Zelenina na snížení hladiny cholesterolu
Budete-li konzumovat, alespoň tři porce zeleniny a ovoce denně, můžete pomoci snížit hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, vyplývá to z recenze vydané roku 2020.
Špenát – obsahuje vyšší množství luteinu a dalších karotenoidů, které bojují proti vysoké hladině cholesterolu. Může tvořit součást zeleninových salátů, přidejte jej do smoothie nebo ho orestujte jako přílohu. Také se dá zapékat s těstovinami nebo bramborami.
Brokolice – nacházejí se v ní rozpustná vláknina a antioxidanty. To vše pomáhá v boji proti škodlivému cholesterolu. Můžete si ji připravit jako přílohu nebo hlavní chod.
Mrkev – poskytuje větší množství rozpustné vlákniny, především pak pektinu, který pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Přidejte ji do salátů, uvařte ji, pečte nebo duste.
Batáty – obsahují větší množství vlákniny a antioxidantů. Díky tomu mohou pomoci řídit hladinu cholesterolu. Můžete je použít jako přílohu nebo základ do dušených jídel či polévek.
Další možnosti snižování vysoké hladiny cholesterolu
Podívejte se na další tipy, které vám pomohou v boji s vysokým cholesterolem:
Do jídelníčku přidejte větší množství rozpustné vlákniny.
Dejte pozor na příjem nasycených a trans-tuků. Mezi zdroje nasycených tuků patří zpracované maso, mastné kusy masa, plnotučné mléčné produkty, smažené pokrmy.
Připravujte si vyváženou stravu.
Do jídelníčku zařaďte více ryb.
Eliminujte používání másla a sádla. Vyměňte je zdravé rostlinné oleje, především olivový.
Vyvarujte se smažení, upravujte pokrmy pečením, grilováním nebo vařením v páře.
Do polévek přidávejte větší množství zeleniny.
Při úpravě pokrmů používejte různé bylinky a koření.
Upravujete-li kuřecí maso, odstraňte z něj kůži.
Možná se stane, že dodržujete všechna opatření a přesto je váš cholesterol stále vysoký. Důvodem mohou být geny nebo věk. S přibývajícími roky hladina cholesterolu stoupá. Zlepšení však vyžaduje také čas. Změníte-li jídelníček, zlepšení se nedostaví ihned, vytrvejte ve své snaze a výsledky by se měly časem projevit.
Zdroje: