Kiwi – ovoce plné vitaminů
Kiwi je ovoce původem z Číny, ale v posledních letech se hojně pěstuje po celém světě na místech, jako je Čína, Severní i Jižní Amerika, Turecko, Austrálie i Itálie. Tam, kde se daří vínu nebo olivovníku, bude se dařit i kiwi. Toto ovoce je nabušené vitaminy A, B, D, E, K, ale především má vysoký obsah vitaminu C. Pokud pijete citronovou šťávu za účelem zvýšení příjmu vitaminu C, musíme vás vyvést z omylu. Zařadit kiwi je mnohem lepší nápad! Jedno průměrné kiwi obsahuje až 64 g vitaminu C, což je přibližně 80 % denní doporučené dávky pro dospělého člověka. Mimo jiné obsahuje také minerály, jako je draslík, hořčík, měď nebo železo.
Jaké má kiwi benefity?
Vláknina obsažená v kiwi podporuje trávení, pomáhá čistit střeva a udržuje je v kondici. Funguje také jako prevence zácpy. Kiwi je dobré zařadit především v období podzimních plískanic, díky vysokému obsahu vitaminu C pomáhá bojovat proti nachlazení. Draslík a antioxidanty přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Kiwi si můžete dopřát i v případě, že si hlídáte kolísání krevního cukru. Díky jeho nízkému glykemickému indexu si ho můžete dát s klidným svědomím. V kombinaci s vlákninou pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Dokonce má příznivý vliv na zdraví očí. Častá konzumace kiwi zlepšuje i kvalitu spánku a prodlužuje jeho délku, a to především kvůli obsahu hořčíku. Draslík v kiwi pak pomáhá uvolnit cévy, a tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. (STYLES-KIWI, Harry. Kiwi: Použití, nežádoucí účinky, interakce, dávkování a varování)
Kiwi jako pomocník při péči o pleť
To, že naše pleť potřebuje vitamin C, je už známá věc. Existuje řada přípravků a sér, které naší pleti právě vitamin C dodávají a každé ráno si je vehementně vklepáváme na obličej. Také z kiwi si můžete připravit úžasnou osvěžující masku, která zabrání zužování cév a zklidní pokožku podrážděnou od sluníčka. Pleť to určitě ocení. Když si půjdete připravovat svačinu, jednoduše si kousek kiwi odložte. Potřebujete jen dřeň z kiwi a měkký tvaroh – smíchejte tyto 2 suroviny dohromady, naneste na obličej a nechte 10–15 minut působit. Pak už jen smyjte vlažnou vodou.
Zdravé recepty s kiwi – tady je máte
Máte nakoupené kiwi a vlastně nevíte, co s ním? Pojďte se podívat na inspiraci, jaké osvěžující a chutné dobroty si z něj můžete připravit:
· Zelené smoothie
Rozmixované ovoce se zeleninou je skvělou alternativou svačinky ve chvíli, kdy jste ve spěchu. Místo toho, abyste kousli do koláče nebo chleba, připravte si smoothie – stačí, když rozmixujete kiwi, avokádo, jablko a čerstvý špenát s vodou a citronovou šťávou. Během krátké chvilky mezi poradami, v autě nebo ve vlaku si tak dopřejete vitaminovou bombu, která díky avokádu i zasytí.
· Salát s kiwi
Aby vám kiwi dodalo nejen vitaminy, ale dokázalo vás i dostatečně zasytit, smíchejte ho s měkkým tvarohem, přidejte limetovou šťávu a mák – taková svačinka s příjemně nakyslou chutí vás bude bavit.
· Chia puding s kiwi
Chia puding je skvělou svačinkou na cesty, na piknik nebo jen tak do práce. Připravit si ho můžete v klidu večer. Stačí, když smícháte chia semínka s kokosovým mlékem, přidáte sladidlo dle chuti – například čekankový sirup. Jakmile chia semínka nabobtnají a vytvoří rosolovitou hmotu, přidejte nahoru rozmixované kiwi. Ta kombinace sladkého a lahodného kokosového mléka a štiplavé chuti kiwi je skvělá.
· Kiwi nanuky na různé způsoby
Také vás nebaví kupovat nanuky plné umělých sladidel a přidaného cukru? Dejte si tu práci a využijte sezonní ovoce na maximum. Nanuky v horkých letních dnech nemusí plnit pouze plnit funkci osvěžení, ale i skvělé zdravé svačinky. Rozmixujte kiwi, avokádo, kokosovou vodu a limetovou šťávu – vaše chuťové buňky zaplesají a o zdravou svačinku pro vás i vaše děti je postaráno.
Zdroje:
https://www.idnes.cz/jenproholky/moda-krasa/kiwi-zdravi-krasa-plet.A210611_203432_jph-moda-krasa_abr
https://www.blendea.cz/profil-kiwi/
https://www.manutea.cz/herbar-bylina-kiwi
STYLES-KIWI, Harry. Kiwi: Použití, nežádoucí účinky, interakce, dávkování a varování
KUNOVÁ, Václava: Zdravá výživa, Grada Publishing, a. s., 2004.