Hnědý cukr vs. bílý
Produkce a složení
Bílý cukr se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy, kdy se odstraní všechna melasa, což zanechá čistou sacharózu. Hnědý cukr na druhou stranu může být produkován dvěma způsoby: buď přidáním melasy zpět do bílého cukru, nebo zastavením procesu rafinace před odstraněním veškeré melasy. Melasa dodává hnědému cukru tmavší barvu a mírně zvyšuje jeho nutriční hodnotu.
Nutričně jsou hnědý a bílý cukr velmi podobné. Bílý cukr je téměř čistá sacharóza (99,9 %), zatímco hnědý cukr obsahuje trochu více vody a minerálů kvůli melase. Tyto minerály zahrnují vápník, draslík, železo a hořčík, ale množství je tak malé, že nepřináší žádné významné zdravotní výhody. Oba typy cukru obsahují přibližně stejné množství kalorií na gram.
Chuť a použití
Ač mohou být většinou do receptu použity oba druhy cukru, může to ovlivnit barvu, chuť i strukturu finálního receptu. Melasa v hnědém cukru zadržuje vlhkost, takže použití hnědého cukru například do pečiva způsobí, že výsledek bude sice měkčí, ale hutnější. Pokud je použit bílý cukr, výsledek může více kynout, do pečiva se dostane více vzduchu a struktura bude nadýchanější.
Z těchto důvodů se používá bílý cukr spíše do pečiva, které vyžaduje kynutí, hnědý cukr se pak používá pro hutné pečivo, pro glazury nebo omáčky.
Co se týče chuti, tak hnědý cukr má hlubokou karamelovou chuť, zatímco bílý cukr je sladší. Ačkoliv se tedy dá použít bílý a hnědý cukr podobně, melasa v hnědém cukru ovlivní výslednou barvu i chuť.
Zdravotní aspekty
Pokud jste si mysleli, že je hnědý cukr zdravější, není tomu docela tak. Přestože hnědý cukr obsahuje více minerálů, než ten bílý, jedná se opravdu o stopové množství, které s naším organismem žádné divy neudělá. Vybírat si tedy můžete dle osobních preferencí, protože oba typy cukru mají na naše zdraví podobný vliv.
Je důležité si uvědomit, že cukr patří mezi hlavní faktory, které přispívají k obezitě, cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním. Měl by tedy být konzumován s mírou, nehledě na to, jestli se jedná o cukr hnědý nebo cukr bílý.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/brown-sugar-vs-white-sugar#bottom-line
https://www.eatingwell.com/article/8005813/brown-sugar-vs-white-sugar-whats-the-difference/