Oves
Dopřejte si ke snídani misku ovesných vloček nebo ovesných cereálií. Dodáte tím tělu 1-2 gramy rozpustné vlákniny. Další 0,5 gramů poskytnout třeba banány nebo jahody. Ideální denní příjem vlákniny je 20-35 gramů.
Fazole
Obsahují větší množství rozpustné vlákniny. Tělu trvá delší dobu její trávení a vy se tak budete cítit déle sytí. Je to tedy ideální volba pro všechny, kdo chtějí hubnout. V nabídce naleznete různé druhy fazolí, které můžete upravovat různými způsoby. Připravíte si z nich lahodný hlavní chod, přidáte je do zeleninové polévky nebo jsou ideální volbou pro přípravu studených salátů.
Rostlinné oleje
Při přípravě pokrmů používejte rostlinné oleje mezi něž patří řepkový, olivový nebo slunečnicový. Nahraďte jimi máslo, sádlo a další tuky.
Ryby a omega-3 mastné kyseliny
Budete-li si pochutnávat na tučných rybách, získáte tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny. Ty pomáhají snižovat množství triglyceridů a dokonce i vysokého krevního tlaku. Tím eliminují vznik krevních sraženin. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují makrela, sleď, tuňák, losos nebo pstruh. Kromě ryb je obsahují také vlašské ořechy, řepkový olej nebo lněná semínka.
Avokádo
Vláknina v něm obsažená může pomoci zlepšit hladinu HDL cholesterolu. Riziko srdečních onemocnění eliminujete tím, že do jídelníčku zařadíte avokádo alespoň 2x týdně. Avokádo můžete přidat do salátů, sendvičů nebo jej jíst jako přílohu. Připravíte si z něj lahodné guacamole.
POZOR na potraviny s obsahem cholesterolu
Denní dávka cholesterolu z potravin by neměla přesáhnout 200 mg. Cholesterol obsahují potraviny živočišného původu. Větší množství se nachází ve vnitřnostech, vaječném žloutku, krevetách nebo plnotučných mléčných produktech.
Zdroje: