Konzumace rozpustné vlákniny
Vláknina představuje typ sacharidu, který se nerozkládá a nevstřebává do krevního řečiště. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Vláknina, která je rozpustná, zpomalí především trávení. Díky tomu se dostávají sacharidy do krevního oběhu pomaleji. Tím se po jídle snižuje hladina cukru v krvi.
K přírodním zdrojům rozpustné vlákniny patří tyto potraviny – ořechy, semínka, luštěniny, jablka, banány, avokádo, oves nebo růžičková kapusta.
Celá zrna
Konzumace celých zrn zlepšuje po jídle hladinu glukózy v krvi. Do jídelníčku zařaďte amarant, ječmen, hnědou rýži, pohanku, proso, oves, kukuřici, quinou nebo čirok.
Procházka po jídle
Pohyb umožní tělu spálit sacharidy, které jste přijali stravou. Chůze navíc zlepšuje účinnost inzulinu při odstraňování cukru z krve.
Silový trénink
Kromě toho, že buduje svaly, zlepšuje také regulaci krevního cukru. Všechny druhy cvičení zlepšují regulaci krevního cukru po jídle, i když odporové cvičení vyžaduje nejméně času.
Různé typy cvičení
Aerobní cvičení jako chůze, plavání nebo jízda na kole snižují hladinu cukru v krvi. Zvyšují citlivost těla na inzulín a podporují odbourávání glukózy. Odporový trénink, zvedání závaží, buduje svalovou hmotu a zlepšuje dlouhodobou kontrolu hladiny cukru v krvi.
Více luštěnin v jídelníčku
Luštěniny jsou bohaté na antioxidanty, některé klíčové vitamíny a minerály a obsahují jedinečnou kombinaci bílkovin a sacharidů. Konzumace většího množství luštěnin zlepšuje hladinu cukru v krvi po jídle, ale také ji dlouhodobě reguluje.
Více fermentovaných potravin
Mezi fermentované potraviny patří kefír, kombucha, kysané zelí a jiné druhy zeleniny, tempeh, natto, miso, kimchi nebo třeba kváskový chléb.
Kromě podpory zdravého trávení mohou fermentované potraviny zpomalit vstřebávání sacharidů, což vede ke snížení hladiny cukru v krvi po jídle. Také bylo prokázáno, že fermentované potraviny snižují záněty, což je rizikový faktor pro diabetes 2. typu.
Dostatečná hydratace
Dostatečná hydratace představuje zásadní faktor pro udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Pití vody během dne může pomoci ledvinám vyplavit přebytečný cukr močí.
Skořice
Přidání skořice do stravy může přirozeně zvýšit citlivost těla na inzulín. To může umožnit inzulínu působit na snížení hladiny cukru v krvi.
Zvládání stresu
Jakmile je tělo ve stresu, přechází do módu pro boj nebo útěk a zvyšuje hladinu kortizolu. Tím se může zvýšit také hladina cukru v těle. Chronický stres může vést k přetrvávající vysoké hladině cukru v krvi. Mezi techniky, které pomáhají zvládat stres, patří meditace, jóga nebo cvičení všímavosti. Ty mohou pomoci snižovat také hladinu cukru v krvi.
Zdroje: