Co může za nachlazení v chladném počasí?

Odborníci v tom mají jasno. Výskyt respiračních infekcí během chladných dnů lze dle jejich názoru přičíst zejména faktu, že se nákaza snáze šíří a napomáhá tomu i nižší vlhkost vzduchu. Lidé navíc tráví více času v uzavřených prostorách a tím zvyšují riziko, že se vzájemně nakazí. V našich zeměpisných šířkách pak sehraje svou roli i nedostatek slunečního záření. Tím je negativně ovlivněna činnost imunitního systému, a navíc je třeba počítat i se skutečností, že ultrafialové světlo vyzařované sluncem má tzv. dekontaminační účinky – hubí patogenní organismy.

Během zimy se tedy sejde více faktorů, které nám z hlediska udržení zdraví nehrají do karet. Jak proti tomu bojovat?

Preventivní opatření

·       Základem úspěchu je vždy zdravý životní styl – tzn. vyvážená strava, pravidelný pohyb, dostatek spánku, správná hydratace.

·       K tomu byste měli v tomto období přidat časté a hlavně efektivní mytí rukou teplou vodou a mýdlem po dobu alespoň 20 sekund. Ruce si myjte vždy, když přijdete z venku domů, než přijdete do kontaktu s jídlem atd. A snažte se nesahat si příliš na obličej. Zvlášť pokud už posmrkáváte. Přenos prostřednictvím rukou patří k nejčastějším.

·       Nemocní lidé by měli ve společných uzavřených prostorách nosit respirátor. Ano, toho jsme si v době covidové užili až až, ale věřte, že svou funkci plní a opravdu tím můžete zabránit šíření nákazy i jiných infekčních onemocnění (včetně chřipky).

·       A teď už se dostáváme k doplňkům stravy, jak jsme slibovali v nadpise. Kdo jste úvodní text nepřeskočili, udělali jste opravdu dobře. Samotná suplementace vás totiž nikdy dostatečně neochrání, když ji nebude provázet dodržování dalších důležitých pravidel.

Doplňky stravy v zimním období

I výživové doplňky byste měli přizpůsobit okolnostem:

·       svému zdravotnímu stavu – a současně i užívaným lékům, pozor na nejrůznější interakce,

·       skladbě jídelníčku – jiné látky bude doplňovat vegan a jiné zase „masožravec“, který zaostává v konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny,

·       tréninkovým cílům – intenzivní, náročný trénink zvyšuje nároky na přísun některých mikroživin,

·       ročnímu období – v zimě potřebujete posílit imunitu, na jaře dodat energii, v létě se hodí pomoc s regenerací atd.

Čím podpořit imunitu?

vitaminů by ve vašem doplňkovém programu neměl chybět:

·       vitamin C – bezpochyby jeden z nejúčinnějších bojovníků proti respiračním onemocněním, která nás v zimě umějí potrápit, současně tlumí záněty a podporuje hojení tkání. Nezajistí 100%, že zůstanete zdraví, ale pokud nemoc propukne, pak díky analýze několika klinických studií víme, že vitamin C zkrátí její trvání až o 10 %. Možná se vám to teď nezdá moc, ale až budete smrkat a kašlat, uvítáte jakékoli zmírnění či zkrácení průběhu nemoci.

·       vitamin D – prokazatelně mírní závažnost průběhu infekce, řadě z nich dokonce zvládne zabránit, mnoho studií jasně prokázalo, že tento vitamin chrání dýchací cesty před útokem patogenů.

Bojovníci za silnou imunitu z řad minerálů jsou zejména:

·       zinek – má jedinečnou schopnost narušovat proces množení některých respiračních virů, pokud je podáván v počátku nemoci, zkracuje její průběh a zmírňuje závažnost.

·       selen – nedostatek tohoto minerálu bývá spojován s oslabenou imunitou. Zejména v chřipkovém období byste měli dbát na jeho dostatečný příjem, protože zajistí, aby se tělo s infekcí snáze vyrovnalo.

A co se týče dalších přírodních látek či superpotravin, drží se na výsluní:

·       česnek – za svoje léčivé účinky vděčí především obsahu tzv. alicinu, látky, která podporuje imunitní funkce, má protivirové a protibakteriální účinky (cíleně ničí některé bakterie způsobující choroby plic), výhodou užívání česnekových tablet je jednak vyšší koncentrace účinné látky, jednak současně skutečnost, že jsou zbaveny typického česnekového pachu;

·       echinacea – u nás známá jako třapatka nachová, bylina doslova napěchovaná antioxidanty, oceňovaná především pro svou schopnost posílit imunitu, používá se v prevenci i léčbě respiračních infekcí, riziko rozvoje infekce snižuje podle řady studií až o 22 %;

·       zelený čaj – antioxidantům obsaženým v zeleném čaji jednoznačně vládne epigalokatechin, který má prokazatelnou schopnost zabránit replikaci chřipkových virů v těle, délku trvání infekcí horních cest dýchacích podle některých zdrojů zkracuje až na polovinu;

·       kvercetin – přírodní látka s velmi silným antioxidačním účinkem napomáhá zajistit adekvátní imunitní reakci při styku organismu s respiračními viry;

·       omega-3 mastné kyselinyposilují schopnost imunitní reakce a současně mají silný protizánětlivý účinek.

Jak je vidět, dostatečně silnou a obranyschopnou armádu máte z čeho postavit. Teď už je jen na vás, které bojovníky povoláte do zbraně.

Zdroje:

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-17229-8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28202713/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34255547/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288282/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151386/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7444400/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019590/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31126553/