Jaké komplikace se mohou objevit?
Budete-li si hlídat zdravou hladinu cukru v krvi, můžete předejít celé řadě komplikací. Kromě těch, které souvisejí s cukrovkou, jsou to choroby srdce, poškození nervů a ledvin nebo dokonce jejich selhání, poškození krevních cév sítnice oka. Ty mohou být příčinou slepoty. Také se mohou objevit problémy s chodidly, které způsobují poškozené nervy nebo zhoršený průtok krve. Vyšší hladina cukru může být příčinou obtíží souvisejících s kostmi, klouby, zuby nebo dásněmi. Ničím neobvyklým nejsou ani kožní obtíže.
Jaká je dieta při zvýšené hladině cukru?
Základ představuje pravidelná konzumace zdravých pokrmů. Díky pravidelnosti dochází k lepšímu využívání inzulínu, který si tělo tvoří samo nebo mu jej dodáváme prostřednictvím léků.
Jaké potraviny jsou vhodné?
Volte takové, které obsahují zdravé sacharidy, vlákninu a zdravé tuky.
Zdravé sacharidy – ty se nacházejí v ovoci a zelenině, celých zrnech, luštěninách nebo nízkotučných mléčných produktech. Pozor si dejte na potraviny s přidanými cukry.
Potraviny s vyšším obsahem vlákniny – do dietní vlákniny patří všechny části potravin rostlinného původu. Vláknina pomáhá, kromě jiného, s kontrolou hladiny cukru v krvi. Do skupiny potravin s vyšším obsahem vlákniny patří ovoce a zelenina, ořechy, luštěniny nebo celá zrna.
Zdravé tuky – avokádo, ořechy, rostlinné druhy olejů.
Snižte cukry v potravinách
Dejte pozor na džemy, marmelády, čokoládové pomazánky nebo med, které používáte na toasty. Vyměňte je raději za pomazánky s nižším obsahem cukrů. Vyzkoušejte také smetanové sýry. Kontrolujte nutriční štítky na potravinách. Díky nim odhalíte ty, které mají vyšší obsah cukrů. Zkuste snížit množství cukrů při vaření. Pokud snídáte cereálie, volte ty neslazené nebo s obsahem medu.
Jak si připravit zdravý talíř bez nadbytečného množství cukrů?
Postup je jednoduchý:
Na polovinu talíře naskládejte neškrobové druhy zeleniny. Na čtvrtinu talíře patří libové bílkoviny a na poslední čtvrtinu dejte hnědou rýži, quinou nebo pohanku. Vše doplňte dobrými tuky – ořechy nebo avokádem. Jídlo doplňte dostatečným množstvím tekutin – především vodou nebo neslazeným bylinkovým čajem.
Zdroje: