Mozek vyžaduje různé živiny pro optimální funkci, včetně omega-3 mastných kyselin, antioxidantů, vlákniny, a kvalitních proteinů. V tomto článku se podíváme na nejlepší potraviny pro snídaně, které podporují zdraví mozku.

Zdroj: Youtube

Nejlepší potraviny pro prevenci demence

Nejnovější studie naznačují, že když budete jíst ty správné potraviny, můžete snížit riziko rozvoje demence.

1. Barevné ovoce a zelenina

Studie zjistily, že potraviny s vyšším obsahem karotenoidů – pigmentů, které dodávají ovoci a zelenině oranžovou a červenou barvu - jsou spojeny s lepším zdravím mozku a nižším rizikem demence. Mezi potraviny bohaté na karotenoidy patří mrkev, dýně, sladké brambory, paprika, rajčata, papája, meruňky a listová zelenina, jako je špenát a kapusta.

2. Bobule

Bobule jsou skvělým zdrojem antioxidantů a flavonoidů, o nichž je známo, že zabraňují poškození buněk a mohou zastavit postup poškození mozku volnými radikály. Potraviny, jako jsou borůvky, ostružiny a maliny, mají tento nutriční punc - navíc mají další výhodu v tom, že mají přirozeně nižší obsah cukru než mnoho jiných druhů ovoce.

3. Ořechy, semena a luštěniny

Ořechy, semena a luštěniny obsahují antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny a další živiny, jako je vitamin E, vitaminy skupiny B, cholin, hořčík a zinek. Všechny tyto látky prokazatelně podporují zdraví mozku a snižují pokles kognitivních funkcí souvisejících s věkem. Pokud chcete dosáhnout těchto výhod, můžete do svého jídelníčku zařadit potraviny, jako jsou vlašské ořechy, mandle, arašídy, sójové boby, čočka, lněná a dýňová semínka.

4. Celozrnné obiloviny

Celozrnné obiloviny jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B a další živiny a mohou snižovat záněty v mozku, podporovat paměť a odvracet demenci. Celozrnné obiloviny, jako je quinoa, ječmen, hnědá rýže a oves, jsou skvělou volbou a mohou být zdravější alternativou ke zpracovanějším obilovinám, jako je bílá mouka.

Snídaně vám musí chutnat

Doktorka Mona Bahouthová, docentka neurologie, zdůrazňuje, že je důležité začít den velkou sklenicí vody, aby se zabránilo dehydrataci a zlepšil se průtok krve do mozku.

Slovy doktorky Mony Bahouthové: „Krása snídaně spočívá v tom, že vás správně nastartuje. Je ale také důležité, abyste byli po celé dopoledne sytí pro co nejvyšší výkonnost mozku a úroveň energie.

V první řadě by vám snídaně měla chytnut, jinak se za pár dní vrátíte ke koblihám a párkům. Stačí si vybrat to, co máte rádi, z výše uvedeného. Můžete zkusit třeba ovesnou kaši nebo jogurt s ovocem. Pokud máte rádi snídaně spíše naslano, doporučují se vejce na jakýkoliv způsob, k tomu zelenina a celozrnné pečivo. Vyzdvihované je avokádu, ale problém ho u nás sehnat za slušné peníze. Pro doplnění omega-3 mastných kyselin, které jsou zásadní pro zdraví mozku tak můžete sáhnout po olivovém oleji nebo oříšcích.

A dobrá zpráva na závěr, lékaři dokonce doporučují mírnou konzumaci kávy pro snížení rizika demence i mrtvice.

Zdroj:Studie5, Studie4, Studie3, Studie2, Studie1