Jaké potraviny zařadit do jídelníčku den před darováním krve?
Většinou se doporučuje zvýšený příjem železa několik dní před darováním krve. A proč právě železa? Neboť má velký podíl na tvorbě červených krvinek, které představují velkou součást právě krve. Železo je stavební kámen pro hemoglobin obsažený v červených krvinkách. Jedná se o bílkovinu, jejímž hlavním úkolem je přenos kyslíku. Železo se nachází v celé řadě potravin, většinou živočišného původu. Do jídelníčku zařaďte všechny druhy masa, především pak hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové nebo jehněčí. Dobrou volbou je i orgánové maso. Železo obsahují také ryby, korýši nebo vejce. Chybu neuděláte ani s tofu, luštěninami, černým rybízem nebo zeleninou.
Svoji roli hraje také vitamín C. Tento vitamín pomáhá v absorbci železa. Doplníte jej velmi snadno a to díky konzumaci ovoce. Zaměřte se na citrusy, borůvky, ananas, kiwi, mango, papáju nebo jahody.
Nezapomínejte na hydrataci
Zhruba 90 % z celkového objemu krve představuje voda. Pokud budete darovat krev, je potřeba do těla doplnit tekutiny – čaj, minerálky, přírodní ovocné šťávy. Tím se vyhnete dehydrataci. Kromě toho je dostatečné množství tekutin klíčem k udržení zdravého krevního tlaku. Ztráta krve může být příčinou poklesu krevního tlaku. Dostatek vody také lépe zviditelní žíly, což usnadní darování krve.
Tip na jídelníček před darováním
Jdete-li darovat krev, nechte se inspirovat naším jídelníčkem. Ideálně 14 hodin před odběrem nekonzumujte pokrmy, které jsou tučné, samozřejmostí je vynechání konzumace alkoholických nápojů. Důležitý je dostatek tekutin, alespoň 3 litry. K večeři si dopřejte dostatek zeleniny. Připravit si můžete libové maso, ideálně vařené. Jako přílohu volte brambory nebo těstoviny, nemaštěné. Snídaně před odběrem je vhodná dietní. Vhodné nejsou masné a mléčné produkty, vejce nebo olejnatá semínka a ořechy. Snídáte-li kávu, tak černou.
Zdroje: