Zázvor a citron
Zázvor i citron jsou oba starými dobrými zabijáky všech bacilů. Zázvor je skvělý pomocník v boji proti zánětům, zatímco citron dodává notnou dávku céčka, které porazí různé infekce. Přidejte si zkrátka do čaje zázvor a šťávu z citronu – a máte dokonalý lék, který vás zahřeje a posílí imunitu.
Česnek a cibule
Česnek je nejen přítelem mnoha lahodných pokrmů, ale také naší imunity. Obsahuje alicin, látku s antibakteriálními a antivirovými účinky, která pomáhá z těla vyhnat infekce. Pokud potřebujete akutně nakopnout imunitu, klidně se zakousněte do česneku syrového, funguje jako skvělé antibiotikum. Pokud ho budete přidávat třeba do polévky, myslete na to, aby se nevařil moc dlouho, může přijít o své léčivé schopnosti.
Podobně jako česnek i cibule obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti infekcím. Její antioxidační účinky podporují tělo v boji s volnými radikály, čímž posilují vaši imunitní odpověď. Potřebujete-li se co nejrychleji zbavit rýmy či nachlazení, připravte si čaj z cibule s medem a citronem. Nebojte, nechutná to tak špatně, cibule je sladká a čaj vám udělá velice rychle dobře.
Jogurt a kefír
Probiotika v jogurtech a kefírech jsou jako armáda, která brání vaše tělo před nezvanými hosty. Pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru, což je pro silnou imunitu absolutní alfa a omega. Zdravá střeva jsou totiž základem dobré obranyschopnosti.
Bobuloviny
Maliny, borůvky, jahody a další bobuloviny jsou nabité antioxidanty, které chrání vaše buňky před poškozením. Pravidelná konzumace bobulového ovoce posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. A co víc, kromě toho, jak je bobulové ovoce výživné, obsahuje obecně velice málo kalorií, takže se skvěle hodí i do diety.
Ořechy a semínka
Ořechy jako mandle a vlašské ořechy nebo dýňová semínka vám dodají zinek a vitamin E. Tyto živiny podporují tvorbu bílých krvinek, které jsou zásadní pro imunitní systém, protože pomáhají bojovat s infekcemi.
Zelená zelenina
Tmavě zelená listová zelenina, jako je špenát nebo kapusta, je plná důležitých vitaminů a minerálů včetně železa a vitaminu C. Pravidelná konzumace takové zeleniny podporuje obranyschopnost těla a zajišťuje rychlejší regeneraci při různých nachlazeních a chřipkách.
Med
Med má nejen antibakteriální účinky, ale také zklidňuje podrážděné hrdlo, které často k nachlazení patří. Pokud vás začíná bolet v krku, lžička medu nebo medem oslazený čaj může být přesně to, co potřebujete.
Zařaďte tyto potraviny do své pravidelné stravy a můžete si být jisti, že vaše tělo vám poděkuje. Posílíte tím svůj organismus a imunitu natolik, že si na vás zimní rýmičky ani nic nezkusí!
Zdroje: https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-immune-foods https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818925/