Podle odborníků patří bobuloviny k nejlepším zdrojům vitamínů, minerálů a živin, které působí proti nemocem, a mohou pomoci snížit riziko mnoha onemocnění souvisejících s věkem. „Lidé, kteří jedí více bobulovin, žijí v průměru o něco déle,“ uvedl Eric Rimm, profesor epidemiologie.

Bobuloviny poskytují draslík, hořčík, vitaminy C a K, vlákninu a prebiotika - sacharidy, které pomáhají podporovat zdravá střeva. Studie zjistila, že konzumace borůvek může snížit riziko cukrovky 2. typu, konzumace potravin s vysokým obsahem antokyanů (především borůvek a jahod) může lidem pomoci udržet si váhu a konzumace bobulovin může snížit riziko srdečního infarktu a paměť.

Zdroj: Youtube

Borůvky pro zdravé srdce

I když ne každý má na zahradě keřík s kanadskou borůvkou, tak si na ně v létě můžeme zajít do lesa. Borůvky slouží jako skvělý zdroj vitaminu K a obsahují také antioxidační polyfenoly zvané antokyany. Ty mohou snižovat oxidační stres a snižovat riziko srdečních onemocnění jak u zdravých lidí, tak u lidí s vysokým rizikem tohoto onemocnění.

  • snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi
  • snižují riziko srdečního infarktu
  • zlepšuje funkci tepen

Borůvky mohou také snižovat riziko vzniku cukrovky. Studie prokázaly, že borůvky nebo bioaktivní sloučeniny borůvek mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit riziko cukrovky 2. typu až o 26 %.

 Jahody proti zánětu

Jahody jsou jedním z nejčastěji konzumovaných bobulovitých plodů na světě a také jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C.
 
Jahody jsou prospěšné pro zdraví srdce. Studie provedená na více než 93 000 ženách zjistila, že ty, které jedly více než 3 porce jahod a borůvek týdně, měly o více než 30 % nižší riziko infarktu

Další studie prokázaly, že jahody mohou snižovat řadu rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně hladiny cholesterolu v krvi, triglyceridů a oxidačního stresu. Jahody mohou také snižovat zánět tím, že snižují množství zánětlivých chemických látek v krvi, jako jsou IL-1β, IL-6 a C-reaktivní protein (CRP).

Angrešt proti rakovině

Ačkoli angrešt vypadá jako hroznové víno, je spíše příbuzný rybízu. Angrešt je plný vlákniny a vitamínů, takže je velmi výživnou volbou.

I přes nízký počet kalorií obsahuje angrešt spoustu důležitých vitaminů a minerálních látek. Jedna porce syrového angreštu obsahuje nejméně polovinu vitaminu C, který je potřeba na celý den k boji proti zánětům. Je také zdrojem vitaminu A a manganu. Stejně jako jiné bobuloviny nabízejí barevné pigmenty ve slupkách angreštu antioxidanty, které chrání buňky.

Mezi jeho další benefity patří snížení rizika srdečních onemocnění. A dokonce může pomoci předcházet některým druhům rakoviny. Angrešt totiž obsahuje několik fytochemikálií s protinádorovými účinky. Například kvercetin, flavonoid obsažený v indickém angreštu, vyvolává autofagii (programovanou smrt zmutovaných buněk).

Rybíz na imunitu a pro ženy v menopauze

Z hlediska výživových vlastností se živiny v různých druzích rybízu výrazně neliší. Například černý rybíz obsahuje více vitaminu C a A než bílý/červený rybíz. Zároveň je bílý/červený rybíz bohatší na vlákninu a má méně kalorií než černý. Jejich nutriční profily se však příliš neliší. V důsledku toho nabízejí podobné zdravotní výhody.

Díky svému nutričnímu profilu jsou rybízy vynikajícími antioxidanty. Kromě toho jsou také protizánětlivé, antiseptické, antimikrobiální, bohaté na vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou), téměř neobsahují tuk a jsou skvělé pro váš zrak.

Rybíz patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů. Potraviny bohaté na antioxidanty posilují imunitní systém tím, že omezují škodlivé účinky volných radikálů a pomáhají účinněji bojovat s viry a infekcemi. Pomáhají tak předcházet různým chronickým onemocněním. Za antioxidační vlastnosti černého rybízu je zodpovědný především obsah fenolických látek a antokyanů, dále pak vitaminů.

 Zejména černý rybíz je bohatý na vitamín C, ve 100 gramech černého rybízu se nachází 181 mg vitamínu C. Podle výzkumů je prospěšný zejména pro ženy po menopauze s koronárním onemocněním.

Zdroj: harvard-edu, Studie1, Studie2, Studie3, Studie4, Studie5, Studie6, Studie7