Podzimní počasí přináší kouzelné barvy přírody, taky ale zvýšené riziko nachlazení a dalších nemocí. Prevence je v boji proti bacilům úplný základ – a jak se ukazuje, naše strava může být v tomto směru mocným spojencem. Autorky knihy Velká polévková bichle, Veronika Břicháčková a Pavlína Mähringová, se s námi podělily o tipy, jak podporovat zdraví a imunitu prostřednictvím jídla.
Kvalitní strava je základem zdraví
„Kvalitní průmyslově nezpracované potraviny by měly být základem pro každého z nás, komu alespoň trochu záleží na správném fungování našich tělesných schránek v průběhu celého roku,“ říká Veronika Břicháčková. „Nicméně ještě významnější roli hraje kvalita jídla ve chvíli, kdy na nás skočí nějaký ten bacil,“ doplňuje Pavlína Mähringová. Autorky polévkové kuchařky se podělily nejen o tipy, co bychom měli při prevenci proti nemocem zařadit do jídelníčku, ale také o několik receptů na dokonalé polévky, které podpoří imunitu, zahřejí vás na těle a taky na duši. A to je při pochmurném podzimu třeba.
Co by nemělo chybět na talíři?
Vitamin C, spolehlivý obránce imunity
Vitamin C je známý svými preventivními i léčivými účinky. Najdete ho nejen v citrusech (pomeranče, citrony, mandarinky), ale také v červené a žluté paprice, brokolici, špenátu či podzimních plodech jako rakytník a šípky. Céčko bychom měli přijímat dostatečně po celý rok, nejen na podzim, ale v chladnějším období je to obzvláště třeba.
Česnek, přírodní antibiotikum
Česnek obsahuje alicin, látku s antibiotickými a antivirovými účinky. To znamená, že se jedná o úplně jednoduchý, ovšem neskutečně účinný domácí lék, který si poradí nejen s kdejakou chřipkou nebo kašlem, pomůže dokonce i třeba na průjem.
Fermentované potraviny pro zdravá střeva
Kysané zelí, kimchi, kombucha, kefír nebo kváskové pečivo obsahují probiotika, která podporují zdraví střev a celkovou obranyschopnost. „Jednoduše řečeno si fermentaci neboli kvašení můžeme představit jako přeměnu složitějších nutričních látek na jednodušší, které jsou daleko lépe stravitelné a šetří náš trávicí systém. Fermentované potraviny mají daleko větší obsah enzymů, vitaminů (B a C) a hlavně jsou skvělým zdrojem probiotik za pár kaček a s nevyčíslitelnými benefity. Jen ve zkratce – podporují obranyschopnost organismu, především v trávicím a dýchacím systému,“ popisují autorky.
Koření a bylinky
I bylinky a různá koření se skvěle hodí do zdravého jídelníčku. Například tymián, kurkuma, oregano nebo tulsi (bazalka posvátná) jsou bylinky, které posilují imunitu a urychlují léčbu nemocí.
Recepty
Cizrnová polévka s česnekem
Tato polévka je skvělým plným jídlem, které vás zahřeje a zasytí. A pokud jste si cizrnu ještě nezamilovali, tak uvidíte, že v této polévce je úžasná. Hotová je doslova za pár minut.
Ingredience na 4 porce:
1 plechovka cizrny (400 g)
300 g brambor
3 stroužky česneku (15 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžička sušeného rozmarýnu (5 g)
1 lžička sušeného tymiánu (5 g)
1 špetka soli (3 g)
1 l zeleninového vývaru
K doladění:
100 g konzervované cizrny
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžička olivového oleje (5 ml)
Příprava:
Cizrnu z plechovky slijeme. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém minutu smažíme drcený česnek. K němu přidáme na kostičky nakrájené brambory a také cizrnu. Vše přelijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit, než změknou brambory. Pak už jen přidáme kořenovou zeleninu a rozmixujeme dohladka. Super jednoduché, že?
Do polévky ale ještě připravíme smaženou cizrnu. Tu osmažíme s trochou olivového oleje a pečenými stroužky česneku. Cizrna i česnek budou úžasně křupat. Stačí je jen přidat k naservírované polévce.
Hovězí vývar v zeleném kabátku
Hovězí vývar je naprostou klasikou a základem pro nespočet dalších polévek, ale také omáček a dalších pokrmů. My si připravíme základní vývar, který ale ozvláštníme brokolicí, pórkem a jarní cibulkou.
Ingredience na 8 porcí:
Na základní vývar:
2 kg hovězího masa na polévku s kostí
½ cibule (50 g)
2 mrkve (200 g)
2 kořenové petržele (200 g)
100 g celeru
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
2 l vody
Do polévky dále přidáme:
300 g brokolice
150 g pórku
4 jarní cibulky (200 g)
1 špetku soli (5 g)
1 hrst listové petržele (10 g)
K doladění:
160 g nudlí do polévky
Příprava:
Pokud chceme vytvořit chuťově a barevně dokonalý vývar, je potřeba začít tím, že maso společně se zeleninou zprudka opečeme v troubě. Tu proto nastavíme na 220 °C. Do pekáčku vyskládáme kusy masa a kostí společně s očištěnou kořenovou zeleninou. Vše necháme alespoň 20 minut péct, než se maso zatáhne a zezlátne.
Připravíme si velký hrnec, do kterého přendáme všechno opečené maso, zeleninu a zalijeme studenou vodou. Nezapomeneme také na koření.
Výpek z pekáčku nevyhazujeme, ale vezmeme trošku vody a pekáček zahřejeme na plotně. Stěrkou ze stěn sundáme výpek, který přidáme do hrnce s polévkou. Jakmile začne voda vřít, plamen stáhneme na mírný a necháme vařit 2 hodiny, ale ještě lépe klidně 6–8 hodin. Pokud by se na povrchu tvořila pěna, tak ji vysbíráme, aby se vývar nezakalil. Jelikož je ale maso upečené předem, příliš by pěnit nemělo.
Hotový vývar scedíme, ideálně přes cedník vystlaný plátýnkem. Maso očistíme a vrátíme zpět do polévky. Popřípadě jej můžeme zamrazit společně s trochou vývaru na horší časy. Uvařenou zeleninu můžeme použít do zeleninových placek, pokud ji nechceme vyhodit.
Teď přidáme spoustu dobrého zeleného. Pórek a cibulky pečlivě očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Brokolici rozdělíme na menší růžičky a přidáme do horkého vývaru. Stačí přibližně 10 minut, dokud není brokolice příjemně na skus, případně podle vašich preferencí. Do polévky přidáme ještě nasekanou čerstvou petržel a nezapomeneme si připravit nudle.
Máme hotovo a můžeme servírovat.
Zdroje: Veronika Břicháčková, Pavlína Mähringová, Velká polévková bichle, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10143734/