Dvojka vína nebo panáček po ránu člověku život neprodlouží, jakkoli tomu lidé v Česku věří. Podle kardiologů to potvrzuje řada studií. Větší výzkum zkoumal důsledky malého množství alkoholu na zdraví, což je například sklenka vína nebo jedno pivo u žen, pro muže jsou to pak dvě skleničky. A došla k závěru, že i takové množství alkoholu je pro tělo příliš.
Pravidelní pijáci alkoholu si pak kromě potíží s játry nebo nervovým systémem mohou přivodit i některé kardiovaskulární problémy, včetně srdečního selhání a vysokého krevního tlaku.
Tzv. alkoholickou kardiomyopatii způsobuje jakýkoliv druh alkoholu, pokud je požíván v nadměrném množství.
„Vysoká spotřeba alkoholu v České republice jednoznačně přispívá k vyššímu výskytu a nárůstu řady onemocnění včetně těch kardiologických. Typickým příkladem je tzv. alkoholická kardiomyopatie vedoucí k srdečnímu selhání.
"Abychom uklidnili obyvatele našeho regionu, výskyt srdečního selhání je rozprostřen vcelku rovnoměrně v celé České republice. Možná proto, že každý kraj má svoje specifické ‚hříchy‘, kterým to lze přičíst. Na severu Moravy to bývá pálenka, v Čechách pivo, na jižní Moravě spíše víno,“ říká prof. MUDr. Jan Krejčí, Ph.D., přednosta I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA.
Prospěšnost „uměřeného požívání alkoholu“ je mýtus
Kdysi se objevovaly studie, které tvrdily, že menší množství alkoholu zdraví prospívá. To je ale nyní vyvráceno.
„Studie měly většinou pochybnou metodiku zjišťování, a na jejich výsledky tak nelze spoléhat. Naopak se ukazuje, že benefit konzumace alkoholu v malém množství je sporný, ve větším množství už je pak alkohol vyloženě toxický. V nejoptimističtější variantě můžeme říci, že alkohol v malém množství a občasně nezkracuje život, ale rozhodně jej neprodlužuje a nijak organismus nechrání,“ říká prof. Krejčí.
Když už se člověk chce napít, pak by podle kardiologa jako nejlepší varianta vycházelo víno, zvláště červené – zejména díky převážně zdraví prospěšným látkám, které obsahuje, jako jsou resveratrol, flavonoidy, katechiny a další. Srovnávací studie naznačují, že lidé, kteří jej pijí, méně umírají na nemoci kardiovaskulárního systému.
Milovníci vína by se však neměli předčasně radovat. „Studie ovšem neprokázaly pozitivní vliv na celkovou úmrtnost, tedy je pravděpodobné, že i pijáci vína častěji umírají na rakovinu nebo v důsledku úrazů. A především může být také obtížné najít a udržet tu pravou míru, kdy už začíná být konzumace problematická a pro srdce toxická,“ říká prof. Krejčí.
Zdroj: redakce, výzkum