Česnek

Tato zelenina se řadí mezi superpotraviny. Česnek sám o sobě tělu pomáhá bojovat proti infekcím, také podporuje regulaci hladiny cukru v krvi, snižování krevního tlaku a škodlivého cholesterolu. Díky tomu, že obsahuje síru, je dobrý i pro naše játra. Některé studie poukazují na to, že konzumace česneku může zlepšit steatózu jater – hromadění tuku v játrech.

Zelenina

Některé druhy zeleniny mají také pozitivní vliv na očistu jater. Do jídelníčku zařaďte zeleninu listovou a brukvovitou.

Listová zelenina je dobrým zdrojem chlorofylu. Ten pomáhá s detoxikací krve, která proudí naším tělem. Mezi nejlepší druhy listové zeleniny patří špenát nebo kapusta. Kromě toho listová zelenina obsahuje větší množství vlákniny a tudíž může mít blahodárný vliv na snižování rizika výskytu obezity a tím i hromadění břišního tuku. Její pravidelná konzumace snižuje také riziko výskytu srdečních chorob nebo vysokého krevního tlaku.

Brukvovitá zelenina obsahuje větší množství sirných sloučeniny, vitamínů, minerálů a vlákniny a má tak blahodárný vliv na očistu jater. Do jídelníčku zařaďte brokolici, kapustu, květák, zelí nebo třeba rukolu. Tento druh zeleniny obsahuje indol, což je sloučenina spojována s nižším obsahem tuku v játrech. Dokazují to i některé studie.

Zdroj: Youtube

Olivový olej

Jedná se o jeden z přírodních zdravých tuků, který má pro naše tělo nesčetně zdravotních přínosů. Mezi jinými poskytuje také ochranu našich jater a eliminuje výskyt břišního tuku. Kromě toho pomáhá snižovat škodlivý cholesterol, aniž by snižoval hladinu dobrého cholesterolu. Olivový olej navíc dodá pokrmům netradiční chuť.

Vlašské ořechy

I ty lze zařadit do skupiny superpotravin. Poskytují zdravé omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomáhat se snižováním zánětu. Proti ztučnění jater a většímu množství břišního tuku bojují také, kromě mastných kyselin, i antioxidanty. Ořechy a olivový olej obsahuje středomořská strava, která pomáhá v boji proti nealkoholickému ztučnění jater. Snižuje výskyt tukových usazenin v játrech a tím eliminuje jejich ztučnění.

Odhaduje se, že až 25 % dospělé populace má obtíže se ztučněním jater. Tomuto zdravotnímu problému lze zabránit správnou stravou.



Zdroje:

NIH, TANDEM Clinical Research, NCBI, pubmed,