Každý den se setkáváme s obrovským množstvím virů a bakterií a právě imunitní systém hraje zásadní roli pro naše zdraví. Čím silnější imunitní systém máme, tím snáze odoláváme všem parazitům (virům a bakteriím) a naše tělo je obranyschopnější.

Imunita je složitý systém a buduje se po celý život. Existují potraviny, které mohou podpořit imunitní systém. Jaké potraviny to jsou? To se dozvíte v dnešním článku.

Potraviny na podporu imunitního systému

Citróny

Citrusy jsou bohaté na vitamín C a to je důvod, proč prospívají našemu imunitnímu systému.

Vitamín C je klíčový pro imunitní systém. Jedná se o vitamín rozpustný ve vodě, díky čemuž se nemusíte bát předávkování. Přebytek vitamínu C odejde z těla močí.

Bobulové ovoce

Další skupinou potravin, které pozitivně působí na imunitní systém, je bobulové ovoce.

Do této skupiny řadíme jahody, borůvky, maliny, ostružiny, ale také například ne tolik známe acai ovoce. Opět v bobulovém ovoci najdete velký obsah vitamínu C, ale také je bobulové ovoce bohaté na antioxidanty a protizánětlivé složky.

Antioxidanty chrání zdravé buňky před napadením volnými radikály a udržují tělo zdravé.

Košťálová zelenina

Od ovoce se dostáváme k zelenině.

Košťálová zelenina, kam se řadí například brokolice, růžičková kapusta, zelí nebo kadeřávek, je bohatá na již známý vitamín C, ale také a především na vitamíny A a E.

Dále v košťálové zelenině najdeme velké množství antioxidantů a vlákninu, která prospívá trávení, které úzce souvisí s imunitním systémem. Imunitní systém se z většiny nachází právě ve střevech, proto je důležitá strava, dostatek vlákniny a zdraví střev.

Houby

Houby, především žampiony, jsou bohaté na vitamíny skupiny B a na minerál selen, který může tělo chránit před onemocněním chřipkou.

Skupina vitamínů B podporuje imunitní systém.

Závěrem

Pro zdraví a správně fungující imunitní systém je důležitá strava, která by měla být vyvážená, založena na kvalitních a nezpracovaných potravinách s velkým množstvím zeleniny, bílkovin a kvalitních sacharidů a tuků.

Kromě stravy ovlivňuje imunitní systém také psychický stav, pohyb a trávení.

Zdroj:

https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/jak-nastartovat-imunitni-system/?gclid=Cj0KCQjw-fmZBhDtARIsAH6H8qiD_t8n_FoyAiSwBPbfva7aaGcC0PZBPZBDkoGyh5O1FSx0KmGJle0aAidDEALw_wcB

https://www.apotheke.cz/13-potravin-pro-silnou-imunitu