Uklidňující žlučníková dieta je ideálním řešením pro ty, koho trápí onemocnění žlučníku, problémy se slinivkou nebo obecně časté zažívací potíže. Žlučníkový záchvat (žlučníková kolika) dnes trápí kde koho. Neznamená to, že bychom nad tím měli jen mávnout rukou a říct si „ono to za chvíli přebolí“. Takovéto situace jsou předzvěstí možných dalších žlučníkových obtíží a nejen jich.

Zdroj: Youtube

Podstata žlučníkové diety

Dlouhodobě neléčené žlučníkové kameny mají vztah např. k rakovině žlučníku. Obvykle je to důsledek našich dietních chyb. Dodržování žlučníkové diety pomáhá od bolestí a vede ke zdravému životnímu stylu.

Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Žlučníková dieta se podává při odeznění větších potíží při zánětu žlučníku a slinivky břišní. Při chronickém zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích v období zhoršení a na přechodnou dobu po operaci žlučníku, nemocným po infekční žloutence a nemocných s chronickým zánětem slinivky břišní.

Z technologických postupů se využívá vaření, vaření v páře, na vodní lázni, pečení, pečení v alobalu, v konvektomatu, dušení, úprava na teflonu bez přidání tuku.

  • Maso péct na sucho, podlévat netučným vývarem.
  • Zahušťování nahrazujeme na sucho opraženou moukou.
  • Povolené množství tuku se dává až do hotového pokrmu
  • Smažení je přísně zakázáno.

Žlučníková dieta 4S – vzorový jídelníček

Níže je rozepsaná žlučníková dieta, kterou lékaři nazývají 4S. Dodržuje se při chronickém zánětu žlučníku a žlučových kamenech, po ukončení akutních obtíží a také po odstranění žlučníku (cholecystektomie).

Příklady jídelníčků pro přísnou žlučníkovou dietu. Pozor, všechny pokrmy jsou nemastné.

Snídaně:
čaj, suchary
čaj, starší bílé pečivo, džem
čaj, starší bílé, pečivo, med

Oběd:
šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka
polévka bramborová třená, nemastná dušená mrkev, lisované brambory
šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou, ochucená citronovou šťávou, cukrem a solí), těstoviny

Svačina:
banán
strouhané jablko
ovocná přesnídávka

Večeře:
rizoto s mrkví, meruňkové pyré
ovocný kysel s piškoty (pudink zavařený do pokrájeného broskvového kompotu)
žemlový nákyp s jablky (zapečená pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)

Jak upozorňuje web Kerbet, dieta s vyloučením volného tuku patří k přísné šetřící žlučníkové dietě. Tato dieta není energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné, aby byla pacientům podávána dlouhodobě. Dieta je převážně sacharidová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků. Množství bílkovin je do 30 g/den a je hrazeno převážně rostlinnými bílkovinami. Tuky v dietě jsou pod 20 g/den, volné tuky na mazání a přípravu pokrmů jsou zakázány. Obsah vitamínů a minerálních látek není vzhledem k povoleným druhům potravin plnohodnotný. Denní příjem energie: 8 000 kJ (1 910 kcal), bílkoviny 35 g, tuky 20 g, sacharidy 370 g.

Jaké potraviny jsou nevhodné?

  • Vyhnout byste se měli tučným masům a uzeninám. Dále sem patří vysokotučné mléčné výrobky.
  • Některé druhy ovoce: hroznové víno, angrešt, maliny, ostružiny, rybíz, fíky, datle, jablečné slupky
  • Těžce stravitelné druhy zeleniny: česnek, cibule, zelí, kapust, okurka, ředkvičky, hrášek, paprika.
  • Čerstvé kynuté pečivo a celozrnné pečivo.
  • Koření: sušený česnek, pálivá paprika, chilli
  • Dochucovadla: majonéza, sójová omáčka, tatarka, hořčice
  • Tuky: přepalované tuky, sádlo, špek
  • Sladké pokrmy: čokoláda, sušenky, oplatky, krupicová kaše
  • Nápoje: zrnková káva, perlivé nápoje, alkohol, 100% ovocné šťávy

Zdroj: Studie, Kerbet, NZIP, Bezhladoveni