Podle tiskové zprávy Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze přinutila pandemie koronaviru přibližně čtvrtinu českých kuřáků omezit svou závislost, nebo se jí dokonce zcela zbavit. Podle lékařů za to mohl strach z případného horšího průběhu zákeřné virózy. Zatímco pandemie tak do statistik jednoho z nejrozšířenějších zlozvyků zasáhla, současné zdražování na ně podle odborníků mít dopad nebude. A to i přesto, že kouření se přesunulo především mezi obyvatele s nízkým socioekonomickým statusem a nízkým vzděláním. Důvodem je, že drahé cigarety jim kompenzují vyšší míru stresu, kterou teď prožívají.

Úleva? Ano, ale jen krátkodobá

„Závislí kuřáci si cigarety opatří vždy. I za cenu, že se musí omezit v jídle, vzdělání nebo jiných důležitých aktivitách. Vidíme to dobře na psychiatricky nemocných, kde je vysoké procento kuřáků. Třetina jejich čistého příjmu padne na cigarety. Vysoká cena cigaret je však účinnou prevencí – díky ní by mnoho mladých vůbec kouřit nezačalo,“ vysvětluje prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Kuřáci podle ní velmi často tvrdí, že cigarety jim pomáhají zmírnit stres. „Realita je však taková, že přestože se po potažení z cigarety krátkodobě vyplaví hormony štěstí – především dopamin, zrychluje se srdeční akce kuřáka a do krve se vyplavují stresové hormony,“ vysvětluje prof. Králíková, jaký efekt kouření ve skutečnosti na organismus má.

O podobně absurdní situaci týkající se jiného zlozvyku jsme v Kondici už dříve mluvili s obezitologem Martinem Haluzíkem z pražského IKEMu. Ačkoliv se chudí lidé snaží šetřit na všem možném, v jejich nákupních košících končí i naprosto zbytné sladké nápoje a jiné nezdravé věci. „Když si dáme něco sladkého nebo se pořádně najíme, je to velmi uspokojující pocit a pro mnoho lidí je to rychlé řešení jak si vylepšit náladu,“ popsal odborník. Libé pocity, dojem pohody a spokojenost těmto lidem často skutečně chybí. Zajímavou motivací je ale i nákup určitých značek, které pro zákazníky v nouzi jsou jakýmsi důkazem, že na tom nejsou tak špatně, pokud si mohou dovolit velké značky, jejichž reklama staví na pohodě, společných chvílích s přáteli, bezstarostností a podobně.

Nejmladší generace v ohrožení

Profesor Haluzík tehdy upozorňoval ještě na jeden problém: rostoucí konzumaci sladkých nápojů, které stojí za obezitou nejmladších generací. Informace o tom, že jedna plechovka problematického nápoje znamená obrovskou nálož kalorií, totiž zanikají v obecném pohodovém obrazu daného výrobku. Nepijte to, když na tom ujíždí i váš oblíbený youtuber! Cukr, sůl či tuk jsou přitom vysoce návykové a odolat je těžké i pro zkušené dospělé, kteří už o reklamě vědí své. Kapesné pak mizí na úplně nevhodné účely.

Stejně problematické je v tomto ohledu i zmíněné kouření. I když po klasických cigaretách skutečně sáhne i kvůli stále vyšší ceně méně dětí, přibývá těch, které si nikotinový rauš vychutnávají v jiné formě. Velmi populární jsou dnes elektronické cigarety, které mohou budit dojem menší závadnosti, nebo nikotinové sáčky, které bohužel nepodléhají žádné regulaci. „Nikotinové sáčky nepatří mezi tabákové výrobky. Kdokoliv si je proto může koupit v libovolném množství. Nikotin v nich obsažený přitom způsobuje těžkou závislost. Z šetření prováděných zdravotními sestrami při osvětových akcích ve školách vyplývá, že zkušenost s touto návykovou látkou má polovina dětí v 5. a 6. třídách,“ upozorňuje prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP. Nikotinové sáčky si uživatelé umisťují pod horní nebo spodní ret. Nikotin se jim tak do těla dostává ústní sliznicí a závislost se snadno rozvine.

Víte jistě, kam mizí peníze z vašeho rodinného rozpočtu?

Zdroj: magazín Kondice, kondice.cz