Proč je zinek důležitý?

Zinek hraje zásadní roli při růstu plodu i dalším růstu od novorozeněte až po adolescenci, proto je důležité zaměřit se na množství zinku ve stravě především v průběhu těhotenství a období kojení. Je totiž nutný pro syntézu DNA, dokáže aktivovat více než 200 enzymů a je součástí buněčných membrán. Podporuje také funkci imunitního systému. Dostatečné množství přijímaného zinku může podstatně zkrátit dobu nachlazení a následné rekonvalescence. Je důležitý pro hojení ran. Nedostatek zinku v těle se může projevit lámáním nehtů, vypadáváním vlasů, kloubními problémy, ale i průjmem nebo kožními lézemi.

Jaká je doporučená denní dávka zinku?

Obecně se doporučuje denní dávka u mužů 11 mg zinku, u žen 8 mg. U těhotných a kojících žen se ale doporučuje také zvýšená dávka 11–12 mg. Maximální denní přijaté množství by zároveň nemělo přesáhnout 40 mg. Zinek je totiž toxický. Při dodávání zinku našemu organismu je velmi důležité sledovat také příjem železa a mědi. Všechny tyto minerály se totiž vážou na stejný receptor v krvi. Při nadbytku jednoho z nich dochází pak automaticky ke snížení vstřebávání ostatních. Pozor tedy na umělou suplementaci pouze jednoho z těchto stopových prvků. Nejdůležitější je dbát na adekvátní příjem zinku ve stravě.

Zdroje zinku pro masožravce

Jedním z významných zdrojů zinku je hovězí maso. To hraje ve vyváženém jídelníčku podstatnou roli. Kilo hovězí kýty obsahuje přibližně 6,5 mg zinku. K tomu do těla dostaneme ještě porci bílkovin a železa. Ve spojitosti se zdroji zinku v našem jídelníčku se snad nejvíc mluví o mořských plodech a ústřicích. Ústřice jsou vůbec největším zásobníkem zinku. V závěsu za nimi jsou ale také krabi, humři, slávky a mušle. Do stravy se ovšem doporučují zařadit i mořské ryby, jako je losos, platýs nebo sardinky. Chybět by neměly ani mléčné výrobky, nejlépe řecký jogurt.

Důležité zdroje zinku pro vegany

Zinek je naštěstí bohatě zastoupený v potravinách živočišného i rostlinného původu. Skvělým zdrojem zinku pro ty, kteří se vyhýbají živočišným produktům, jsou semínka, ořechy, luštěniny, tofu, tempeh, celozrnné obiloviny nebo tahini. Samotné vstřebávání zinku do těla ovlivňuje například cibule a česnek. Proto je dobré i tyto potraviny zakomponovat do vašich receptů. Naprosto skvělou a jednoduchou večeří je proto hummus s celozrnným chlebem a zeleninou. Nejenže se postaráte o denní dávku zinku, do těla tak dostanete i proteiny, železo i vlákninu.

Zinek ovlivňuje hojení ran a přímo úměrně působí na dobu, po kterou se potýkáme s nemocí nebo s nachlazením. Na nízkou hladinu zinku často trpí senioři, kteří se přes den pravidelně nestravují a soustředí se pouze na rafinované a průmyslově zpracované potraviny. Dbejte na to, aby se jídelníček skládal z vyvážené a pestré stravy nejen u vás, ale i u vašich rodičů a prarodičů.

Zdroje:

  • https://veganskaspolecnost.cz/
  • https://www.mojezdravi.cz/
  • https://fitnessrevolution.cz/