Brusinková whisky s kořením
4 DRINKY, PŘÍPRAVA 15 MINUT
Whisky dodá drinku nezaměnitelný říz, do brusinkového základu ale můžete přilít i rum a udělat voňavý grog.
- whisky 200 ml
- brusinkový džus 600 ml
- cukr krupice 50–100 g
- celá skořice 2 svitky
- badyán 2 hvězdy
- kardamom 2 tobolky
- limetová šťáva podle chuti
- plátky limety na ozdobu
Do rendlíku vlijte džus, přidejte všechno koření a cukr (dávkujte podle chuti, množství závisí na sladkosti džusu). Pomalu přiveďte k varu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Vařte asi 10 minut a pak přeceďte a do horkého sirupu vmíchejte whisky. Rozlijte do sklenic a podle chuti dolaďte limetovou šťávou. Podávejte ozdobené kolečkem limety.
Gin se skořicovým sirupem
1 DRINK, PŘÍPRAVA 5 MINUT, PŘÍPRAVA SIRUPU 10 MINUT + CHLADNUTÍ
Na gin máme chuť i v zimě. Až přijdete vymrzlí z procházky, připravte si místo klasických studených drinků tuhle horkou variantu.
- gin 30 ml
- šťáva z ½ pomeranče
- cukr krupice 100 g
- celá skořice 1 svitek + na ozdobu
- pomerančové plátky na ozdobu
1. Cukr vsypte do rendlíku, přidejte skořici a 100 ml vody. Pomalu přiveďte k varu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile se směs vaří, nechte ji provařit ještě asi 5 minut, stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Přeceďte a uchovávejte v lednici.
2. Do šejkru nebo zavařovací sklenice odměřte gin, 1 lžíci skořicového sirupu, pomerančovou šťávu a protřepte. Přelijte do sklenice a zalijte 150 ml horké vody. Promíchejte svitkem skořice a nechte ho v hrnečku na ozdobu.
Zdroje:
Kondice 12/2020
https://insanelygoodrecipes.com/hot-drinks/
https://www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/seasonal/hot-drinks