Hlavním signálem přechodu, který začíná v průměru mezi 45. a 55. rokem života ženy, je ztráta menstruace. „Jde o přirozený stav, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, v důsledku čehož se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. Kolísání hladiny hormonů způsobuje změny v těle ženy, které mohou proměnit i vzhled,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Estrogen totiž podporuje zadržování vody v pokožce, jeho úbytek tak způsobuje dehydrataci, která se projevuje na různých částech těla. S klesající hladinou estrogenu kromě dehydratace souvisí snížená produkce kolagenu a keratinu. Tyto změny se pak odrážejí mimo jiné na kvalitě vlasů, kůže a nehtů.

Vlasy: Vypadávání a tvorba lupů

První místo, na kterém se může viditelně projevit výše zmíněná dehydratace, jsou vlasy. Ženy v klimakteriu si mohou všimnout vysušené pokožky hlavy a zvýšené tvorby lupů. Poměrně často také vlasy řídnou, nebo dokonce vypadávají. „Pokles estrogenu totiž vyvolává zvýšení produkce androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů. Jejich nadměrné množství může zmenšovat vlasové folikuly, což má za následek vypadávání vlasů,“ přibližuje lékař.

Tyto důsledky mohou negativně působit na sebevědomí žen. S řídnutím nebo vypadáváním vlasů se přitom během menopauzy setkává přibližně 40 procent z nich. Je proto vhodné omezit používání žehličky na vlasy a kulmy. Pokud si vlasy musíte fénovat, snižte teplotu na minimum. Stejně tak je dobré vyřadit chemickou vlasovou kosmetiku. Ženy, které si barví vlasy, by měly zvážit využití přírodních barev, které neohrožují pokožku hlavy a zdraví vlasů. V poslední době je také trend přiznat šediny.

Nehty: Častější lámání a ztráta lesku

Dalším důsledkem menopauzy jsou křehké nehty. Pokles hladiny estrogenu oslabuje vrstvu keratinu, což je látka, která se tvoří v nehtovém lůžku. Nehty se pak třepí a dochází k jejich lámání. Aby nehty zůstaly silné a lesklé, je důležité udržovat ruce hydratované. Aby se nehty zbytečně nezatěžovaly, doporučuje se při úklidu nebo mytí nádobí používat rukavice. Nehty je dobré pravidelně zastřihávat, krátká délka totiž prospívá zdravému růstu a obnově nehtů. Zároveň se vyhýbejte odlakovačům s chemickým acetonem, který již tak dehydratované nehty ještě dále vysušuje.

Pleť: Ztráta pevnosti a akné

Částí těla, na niž má přechod vliv, je rovněž pleť. Konkrétně se v souvislosti s kůží bavíme o kolagenu, což je bílkovina, která udržuje tělesné tkáně pohromadě. S poklesem estrogenu se snižuje i produkce kolagenu v pokožce. Úbytek kolagenu znamená, že pleť ztrácí na objemu a pevnosti. V tomto případě je namístě doplnit kolagen pomocí vhodného doplňku stravy.

Uzdravte střevní mikrobiotu

Nejen o svoje vlasy, kůži a nehty, ale o celkové zdraví můžeme pečovat uzdravením střevní mikrobioty. Jde o společenství přátelských bakterií, které máme v trávicím traktu, nejvíce je jich v tlustém střevě (asi 1,5 kg). Následkem průmyslově upavené stravy, stresu a toxinů z léků a okolí je střevní mikrobiota současného Evropana na prahu vyhynutí. To lze ale zvrátit úpravou stravy, režimu a nasazením vhodných probiotik a prebiotik.

Proto dbejte na pestrý jídelníček, doporučujeme zařadit množství šetrně tepelně upravené zeleniny, celozrnné obiloviny, luštěniny (jako je čočka, hrách, cizrna), sladké brambory a také ovoce. Je dobré hlídat si příjem zdravých tuků, ty najdete v rybách, lněných semínkách, za studena lisovaných olejích (jako je olivový, lněný, sezamový, dýňový, řepkový).

Pro psychickou i fyzickou pohodu se vyplatí osvojit si antistresové techniky, jako je jóga, meditace, body scan, mindfulness, zahradničení… Tím vším lze předejít hormonální nerovnováze. Inspiraci na jógu a meditace najdete na našem videoportálu v rubrice Videolekce.

Důležitý je také pravidelný pitný režim, nejvhodnější je čistá voda (alespoň 1,5 l denně). Můžete si pomoci také výběrem vhodných doplňků stravy s obsahem probiotik a prebiotik, kolagenu, vitaminu C, enzymů a antioxidantů.

Stav naší střevní mikrobioty má na menopauzu a její příznaky mnohem větší vliv, než by nás mohlo napadnout. Pokud nefunguje naše střevo optimálně, živiny z potravy se dobře nevstřebávají a tělo je následně nemůže využít pro svoji výživu. Právě s nedostatečnou výživou souvisí i výše zmíněné projevy zhoršení kvality vlasů, kůže a nehtů. Oslabená funkce střev se projevuje také sníženou imunitou (až 70 % imunity je ve střevě), zhoršením nálady, depresemi, úbytkem energie, trávicími potížemi, záněty v těle, autoimunitními onemocněními…

Pomocí vhodných probiotik a prebiotik máme možnost zvrátit chod času, zmírnit projevy menopauzy a doplnit tělu potřebné živiny.

Zdroje:MUDr. Pavel Turčan