Nabízí se, aby pánové začali svým praktikem, zároveň jsou ale hormony záležitostí endokrinologů, intimní pánské partie jsou zase doménou urologů. Druhým problémem je odhodlat se o svých problémech mluvit. Na hormony začnou muži myslet až ve chvíli, kdy se problém zhmotní v partnerském sexu. Muž má slabší nebo žádnou erekci, případně o erekci nečekaně přichází, a podezřelý je i výrazný pokles zájmu o pohlavní styk (jenže nehodilo by se pak zajít k sexuologovi?). Podle oslovených lékařů je skutečně dobré začít u svého praktického lékaře, který může také požádat o biochemický rozbor zjišťující hladinu hormonů, vyloučit závažná onemocnění prostaty a doporučit nejvhodnější postup řešení problému.

V současné době vznikají i takzvané testosteronové kliniky, které se na problematiku mužských hormonů specializují. Může jít o velmi užitečnou pomoc, kdy na jednom místě najdete lékaře všech potřebných odborností – někde dokonce do léčebného procesu zapojují i výživové poradce a kondiční trenéry, kteří umí mnoho problémů spojených s poklesem testosteronu výrazně zmírnit už jen úpravou životního stylu pacienta. Hormonální nerovnováha mužů je snáze ovlivnitelná stravou, pohybem i prací se stresem a má mnohem výraznější efekt než u žen. Zpozornět by ale muži měli, pokud si mohou na specializované klinice hormonální léčbu naordinovat sami a za úplatu se vyhnout vyšetřením i změně životního stylu. „Pacienta je třeba vidět komplexně, nikoliv pouze s úzkou specializací na hladinu a vývoj hladiny testosteronu. Pokud se lékaři v testosteronových klikách budou věnovat pacientovi více než urolog, nevidím v tom problém. Můj názor je nicméně ten, že léčba testosteronu by měla být v gesci urologa, případně endokrinologa, právě proto, že pacienta vidí komplexně,“ doporučuje primář urologické kliniky UroKlinikum Josef Stolz pacientům, aby zvážili i odborné vzdělání lékaře, který o ně má na takové klinice pečovat.

Erekci testosteron nezlepší. Chuť na sex ano

Pokud jde o sexuální dysfunkce, testosteron bývá poněkud přeceňován. „Obecně platí, že testosteron erekci nezvyšuje ani nezlepšuje, ale zvyšuje libido,“ upozorňuje lékař na častý omyl mužů, kteří pokoutně zkoušejí sehnat přípravky s testosteronem, aby vyřešili své problémy s erekcí. Léčba testosteronem zůstává vyhrazena jen přísně určeným pacientům: nejčastěji těm, kteří vlivem úrazu či onemocnění přišli o varlata, narodili se bez nich či se potýkají s celkově narušenou produkcí hormonů. Nejde rozhodně o záležitost jednorázovou, ale o dlouhodobou a často i celoživotní, která je potřeba k zajištění vysoké kvality života.

Vlivem obecně pasivního stylu žití přibývá i mužů po třicítce, kteří začnou pociťovat pokles hladiny testosteronu. Je to přesně ta kategorie, která má šanci problém v naprosté většině případů vyřešit zlepšením životosprávy. Léčba testosteronem by u nich mohla totiž způsobit jeden závažný problém: neplodnost. Testosteron potlačuje tvorbu spermií a snaha o vytouženého potomka by sice mohla „nabrat grády“, ovšem šance na úspěch je minimální.

Fyzické obtíže spojené s poklesem hormonů mají ovšem i mnohem nepříjemnější druhou tvář: psychické problémy. „Pro chlapa je největší přítěž ta koule, co nosí na krku. Tam když začnou pochybnosti, ty koule v trenkách nic nezmohou,“ shrnul situaci diskutující s přezdívkou Marťas na fóru Modrý koník, kde anonymní uživatelka řešila problémy s erekcí svého manžela. Jelikož nebyl ochotný zajít k odborníkovi, zkoušela jeho partnerka získat alespoň tipy na léky či babské rady, které by zlepšily nejen jeho výkon v ložnici, ale i špatný psychický stav. „Jakmile má chlap jednou v hlavě, že selhal, je to špatně. Pokaždé se bude snažit, aby se to znovu nestalo, ale bude se to jen a jen opakovat. Mluvím ze své zkušenosti. Vlídná slova ani čas nepomohl. Pomohl alkohol, to člověk vypne. Ale to není trvalé řešení. Museli jsme navštívit odborníka,“ radí o kousek dále jiná anonymní uživatelka. Problém jejího partnera nakonec vyřešila antidepresiva. V jiných příspěvcích v diskuzi se opakují zkušenosti, kdy za tzv. erektilní dysfunkcí stál problém se zánětem prostaty, tříselnou kýlou, velkým stresem v práci nebo i velmi bolestivé pochopení, že partner netouží po dítěti tak jako jeho partnerka, nebo naopak že tak moc touží po dítěti, že se nedokáže uvolnit. Tak i uživatelky fóra, kde je možné najít názor na naprosto vše, došli ke stejnému závěru jako odborníci: jakmile máte problém s mužstvím, řešte ho s odborníky. Nebývá to tak jednoduché, aby stačilo posbírat rady na internetu, a někdy může jít i o život.

Zdroj: uroklinikum.cz