Zdroj: Youtube

Naši předci dobře věděli, jak přežít ve zdraví krušnou zimu. Zelí se hojně jedlo hlavně v Podkrkonoší, kde byl nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Kvašené neboli fermentované potraviny pro ně byly díky všem živinám neuvěřitelně prospěšné. „Když se podíváme na to, co se děje ve džbánu plném kysaného zelí, tak zjistíme, že je v něm doslova mikrokosmos, který je podobný tomu, jaký máme v našich střevech. Při kvašení zelí se totiž jedná o stejný proces a stejný koncept,“ řekl gastroenterolog Ladislav Kužela pro iReceptář.cz.

Zelí jako místní zásobárna zdraví

Kysané bílé zelí posiluje imunitu, zlepšuje trávení a zažívání, čistí střeva. Vitamín C podporuje imunitu těla, pomáhá tvořit kolagen, který je nedílnou součástí všech pojivových tkání, zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů, předchází vzniku paradontózy a je nezbytný pro vstřebávání železa. Velké množství vitamínu A v zelí zase působí jako antioxidant, který vylučuje volné radikály z těla. Nejlepší je domácí Až si půjdete pro kysané zelí do obchodu, čtěte etikety. Problémem totiž bývá sterilace, která veškeré živé mikroorganismy zabije. Takové zelí pak pro tělo moc přínosů nemá. Chemické konzervanty i sterilace (ošetření za vysoké teploty) by vás měla od koupě odradit. Nejlepší zelí si připravíte sami doma a nemusíte se bát ani dlouhého čekání na výsledek, prokvašení proběhne během pěti dnů.

Polévka se zelím prohřeje a zasytí

Jedním z nejlepších pokrmů, které můžete s kysaným zelím vykouzlit, je tradiční česká polévka kyselice. Je hustá, sytá, povzbuzující a díky zelí také plná vitamínů. V chladnějším období navíc krásně prohřeje a dobrou službu vám udělá po náročnějším večírku nebo oslavách silvestra. Kyselice patří spolu se sladkým frgálem a slivovicí k nejtypičtějším valašským specialitám. „Správná polévka má být chuťově silná, kyselá tak akorát a přiměřeně hustá, aby mohla klidně nahradit hlavní jídlo – právě tak, jak to bývalo kdysi běžné na chudém Valašsku,“ říká Pavol Pikulák, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde patří kyselice k vyhlášeným specialitám. Když zadáte recept na kyselici na kuchařských webech, zpravidla dostanete rychlejší a levnější postup, a to vařit v hrnci zelí a k němu postupně přidávat opraženou slaninu a další ingredience. „Lepší ale je, když je základem kyselice silný vývar z uzených žeber. My ho vaříme například pět hodin a teprve pak k němu přidáváme zelí, které si den předtím nakládáme, aby se dobře proleželo. Právě uzená žebra jsou podle mě nejlepší pro přípravu kvalitního vývaru. Důležité je, aby na žebrech byl dostatek tuku. Pokud nemáte žebra, můžete použít i uzenou krkovici nebo plec,“ dodává Pavol Pikulák. A jak tedy připravit polévku, po které se bude olizovat celá rodina?

Nejchutnější valašská kyselice

Suroviny na 1 l polévky:

Na naložení zelí: 200 g kysaného bílého zelí, 1 hlavička česneku, špetka soli, pepř a kmín

Na polévku: 300 g žeber, 2 středně velké cibule, 5 ks bobkového listu, 3 ks nového koření, 3 ks celého pepře, 1 hlavička česneku, špetka kmínu, soli a pepře, 2 větší uvařené a oloupané brambory, 100 g hladké mouky, 0,3 l smetany (33%), špetka majoránky

Postup:

1. Zelí překrájíme, přidáme mačkaný česnek, špetku soli, pepř a kmín. Promícháme a necháme uležet do druhého dne v lednici.

2. Žebra vložíme do 1,5 litru studené vody, přidáme obě rozkrojené cibule a koření, vaříme 5 hodin při teplotě 80–90 °C.

3. Uvařená žebra vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté stáhneme maso od kosti a pokrájíme na kostičky. „Důležité je nechat maso přirozeně vychladnout při pokojové teplotě, nikdy je nechladit šokem,“ upozorňuje šéfkuchař Pavol Pikulák ze Spa hotelu Lanterna.

4. Do vývaru přidáme uleželé zelí a asi hodinku vaříme.

5. Když je zelí měkké, vrátíme maso zpět do vývaru.

6. Hladkou mouku rozmícháme v hrníčku se smetanou a opatrně vlijeme do vývaru. Takto polévku zahustíme. Krátce povaříme.

7. Až na závěr přidáme již uvařené brambory nakrájené na kostičky a majoránku. Naposledy promícháme a můžeme podávat.

Zdroje:

Pavol Pikulák, šéfkuchař

https://zdravezdravi.cz/potraviny/kysane-zeli-zdravi

https://www.ireceptar.cz/zdravi/potraviny-predku-30000827.html