Zelí patří do rodu brukvovitých, stejně jako brokolice, ředkvičky nebo růžičková kapusta. V obchodech hlávkové zelí seženete celoročně, stojí pár korun a jde o nízkokalorickou potravinu. Ať už sáhnete po červeném, bílém, sterilizovaném nebo kysaném - zelí bychom si měli ve velkém dopřávat nejen na podzim, kdy po něm saháme jako po nezbytné příloze ke svatomartinské huse.

Chcete štíhlý pas? Jezte zelí

Zelí má jen minimum kalorií a hodně vody, takže se perfektně hodí pro všechny, kdo chtějí hubnout. Navíc je bohaté na vlákninu, která nás jednak zasytí na delší dobu, jednak podporuje vyprazdňování a čistí střeva. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a regulovat hladinu cukru v krvi – proto se zelí hodí i pro diabetiky.

Co se týče vitamínu C, červené zelí ho má zhruba o polovinu více než zelí bílé. Kromě „céčka“ se může zelí pyšnit i důležitým vitamínem K a B6, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví kostí, svalů a podporu imunitního systému.

Antioxidanty, které zelí obsahuje, zase chrání buňky před poškozením volnými radikály, což může snižovat riziko vzniku různých onemocnění, včetně například rakoviny prostaty, jak dokládá i tato studie.

Některé složky zelí mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snižovat záněty v těle, jako je třeba artritida. Zelí obsahuje také látky zvané glukosinoláty, které pomáhají tělu při detoxikaci a vylučování škodlivých látek.

Nejlepší je syrové

Víte, že 100 gramů syrového zelí pokryje vaši celodenní potřebu vitamínu C? Zasyrova si navíc uchovává všechny cenné látky, proto ho nejčastěji chroupejte čerstvé třeba na chlebu, nebo nakrouhané v salátu, případně z něj připravte pomazánku nebo ho přidejte k vašemu freshi. Velká část vitamínů je rozpustná ve vodě, takže pokud zelí budete vařit, zkuste dobu co nejvíc zkrátit.

Zdroj: Youtube

Jak zelí připravovat?

Pokud vám konzumace syrového zelí nedělá dobře třeba kvůli nadýmání, pojďme si ukázat, jak na jeho tepelné zpracování. Před přípravou zelí vždycky opláchněte pod studenou tekoucí vodou, aby se odstranily nečistoty a potenciální chemikálie. Pokud plánujete zelí vařit, nakrájejte ho na menší kusy. To pomůže urychlit proces vaření a zároveň umožní lepší absorpci živin. Nejlepší je vařit zelí na páře nebo jen v malém množství vody. A jak ho skladovat? Pokud vám zelí zbylo, uchovávejte ho v ledničce, ideálně v uzavíratelné nádobě. Jinak hrozí, že zelí rychle oschne a nebude dobré.

Kysané zelí pro zdravá střeva

Určitě už jste slyšeli o zdravotních benefitech kysaného neboli fermentovaného zelí. Proč je tak

vyzdvihováno? Obsažená probiotika a vláknina v něm totiž dobře působí na činnost střev, podporují pravidelné vyprazdňování a působí tak proti zácpě i průjmu. Je skvělou prevencí proti nádorovým onemocněním střev. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10736624/Fermentační proces kysaného zelí zvyšuje biologickou dostupnost živin, které tak mohou být ještě lépe využity. Navíc, půl hrnku kysaného zelí má navíc jen kolem 15 kalorií a 0 gramů tuku, takže se jedná skutečně o velmi dietní potravinu. Konzumací kysaného zelí a jiných fermentovaných potravin pomáháte také obnově příznivých bakterií a zničení patogenních bakterií, které můžou za některé nemoci.

Zelí ze sklenice?

Patříte mezi vytížené hospodyňky, které chtějí v neděli připravit kachnu se zelím, ale nemají čas na krájení a vaření? Pak pečlivě vybírejte z nabídky sterilizovaného zelí ze sklenic. Kvalitní zelí by mělo obsahovat pouze zelí a sůl, případně nějaké koření. Množství obsažených probiotik snižuje i přidání konzervačních látek nebo cukru.

Nejchutnější a rychlé recepty ze zelí

Zelný salát Coleslaw

Celý svět ho vnímá jako ikonu americké kuchyně, kde získal svou popularitu, především jako příloha ke smaženým kuřecím křídlům. Připravte si ho ve zdravé variantě i vy doma, uvidíte, že si na zelí ochutnáte, jako na vybrané lahůdce!

Suroviny

  • 4 hrnky nakrouhaného bílého zelí
  • 2 hrnky nakrouhaného červeného zelí
  • 1 hrnek mrkve nakrájené na nudličky

Dresink: majonéza (kvalitní) 3/4 hrnku • dijonská hořčice 2 lžičky • bílý vinný ocet (nebo jablečný ocet) 1 lžíce • cukr krupice (nebo med) 2 lžičky • semínka (celerová, nemusí být) 1/2 lžičky • sůl • čerstvě namletý pepř

Zelí nakrouhejte najemno, mrkev oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké julienne nudličky. V misce smíchejte všechny ingredience na dresink, přidejte ho do mísy k zelenině a ručně dobře promíchejte a lehce zeleninu promačkejte, aby mírně změkla. Nechte odležet minimálně půl hodiny, ideálně 2 hodiny nebo klidně přes noc.

Kuře na zelí pečené v troubě

Kdo by tomuhle jídlu odolal? Voňavá kuřecí stehna s propečenou, zlatavou kůrkou a k tomu měkkounké kysané zelí? Tuhle křupavou dobrotu doplňte třeba pečenou dýní, batáty nebo

brambory. Jde o chutný oběd pro celou rodinu, který zasytí.

Suroviny:

  • 100 g slaniny
  • sádlo (podle potřeby)
  • 120 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 900 g kuřecích stehen
  • lžička kmínu, bobkový list, sůl a pepř
  • 200 ml vody

Slaninu nakrájenou na kostičky a nechte na středně rozpálené pánvi pustit tuk (v případě potřeby přidejte trošku sádla). Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli, osolte.

Mírně zvyšte teplotu plotýnky a za častého míchání opečte slaninu a cibuli dozlatova.

Kysané zelí slijte z nálevu a ochutnejte. Pokud je moc kyselé, propláchněte ho vodou a nechte krátce okapat. Zelí smíchejte s opečenou slaninou a cibulí, přidejte bobkový list a směs rozprostřete ve vyšší vrstvě do pekáčku. Kuřecí stehna posypte kmínem, solí a pepřem. Rozložte je na připravené zelí a podlijte cca 200 ml vody. Pekáček zakryjte a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte bez nutnosti kontroly cca 45 minut.

Kuře se zelím odkryjte a vraťte na dalších cca 30 minut do trouby, dokud stehna nezezlátnou. Dobrou chuť!

Zdroje:

https://fresh.iprima.cz/recepty/zelny-salat-coleslaw-originalni-recept-na-nejlepsi-prilohu-ke-grilovacce

https://zdravezdravi.cz/potraviny/kysane-zeli-zdravi

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Silu-hledejte-v-zeli__s10010x9616.html

https://jakzdrave.cz/vyziva/prinosy-kysaneho-zeli/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909311/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9058263/

https://www.healthjam.cz/potraviny/cervene-zeli-ma-spousta-vitaminu-c-a-pomaha-u-nekterych-druhu-rakoviny