Premium obsah

Jídelníček při chudokrevnosti. Tyhle potraviny vám dodají železo

Jídelníček při chudokrevnosti. Tyhle potraviny vám dodají železo
 Železo je nesmírně důležitá živina, protože pomáhá našim červeným krvinkám dodávat tělu kyslík a podporuje náš metabolismus. Pokud trpíme anémií, znamená to, že naše tělo trpí nedostatkem červených krvinek. To může za únavu, pocit věčně studených nohou, nebo i dušnost při sportu. V jakém jídlu se ukrývá nejvíc železa?

Anémie neboli chudokrevnost je způsobena nedostatkem základního minerálu – železa. K tomu dochází buď proto, že přijímáme málo železa v jídle, anebo proto, že ho naše tělo jednoduše nedokáže dobře vstřebat. Dieta při chudokrevnosti se proto zaměřuje na potraviny, které pomáhají zvýšit množství železa a jsou dobrým zdrojem dalších živin, včetně vitamínu C, vitamínu B12 a kyseliny listové – ty pomáhají tělu vstřebávat železo. Zároveň se vyhýbá potravinám a nápojům, které mohou vstřebávání železa bránit. Mezi ně patří třeba káva, čaj, víno nebo vejce.

Zdroj: Youtube

Anémie může být přechodným problémem, ke kterému dochází často v těhotenství, při stresu z nemoci, zranění, po silné menstruaci nebo třeba po operaci. Chronická anémie, při které je v krvi snížený počet červených krvinek erytrocytů a množství krevního barviva – hemoglobinu, pak obvykle vede k tomu, že musíte provést trvalé změny v jídelníčku, abyste udrželi hladinu železa na normální úrovni. Kromě úpravy stravy vám lékař nejspíš doporučí i užívání doplňků stravy jako součást vašeho běžného dne.

 

Luštěniny

Fazole, čočka, cizrna, hrách... Zejména pro vegetariány jde o skvělý zdroj železa. Pokud si dáte 1 šálek (necelých 200 gramů) vařené čočky, získáte až 37 % doporučeného denního příjmu železa. Obdobně je tomu u černých fazolí. Půl šálku černých fazolí (86 gramů) obsahuje 1,8 gramů železa (10 % doporučené denní dávky). Vedle železa jsou luštěniny skvělým zdrojem kyseliny listové, hořčíku a draslíku.

Špenát

Tmavá listová zelenina, jako je špenát, mangold a kapusta, je přírodním zdrojem železa, stejně jako třeba růžičková kapusta. Ve 100gramové porci syrového špenátu je asi 2,7 mg železa, což je 15 % doporučené denní dávky. Svoji roli ve špenátu hraje i vitamín C, díky kterému se zvyšuje absorpce železa do našeho těla.

Steak a vnitřnosti

Maso – zejména krůtí, telecí a hovězí – je skvělým zdrojem železa, proto ho do jídelníčku zařazujte alespoň dvakrát týdně. A kupujte si i játra. Řada lidí je sice nemá ráda, ale vnitřnosti, včetně jater, jsou velmi bohaté na železo. Ve 100gramové porci hovězích jater je 6,5 mg železa, což je až 36 % doporučené denní dávky. Vnitřnosti jsou vedle železa vhodné pro doplnění selenu, vitamínu A či cholinu.

 

Dýňová semínka

Semínka můžete zobat jen tak u televize místo chipsů a krásně si tím doplnit příjem železa. Ve 28 gramech dýňových semínek je 2,5 mg železa (14 % doporučené denní dávky). Vedle železa jsou semínka z dýně dobrým zdrojem vitamínu K, zinku a manganu. Tato semínka patří rovněž k nejlepším zdrojům hořčíku.

 

Rozinky

Fíky, datle a rozinky jsou dobrým zdrojem železa stejně jako jiné sušené ovoce, například meruňky. I pistácie jsou vhodnou svačinou bohatou na železo, která navíc není tak kalorická jako jiné ořechy.

 

 

 

 

 Zdroje:

https://www.verywellhealth.com/treatments-for-iron-deficiency-anemia-3522500

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Chybi-vam-zelezo-Jezte-cervene-maso,-lusteniny-i-listovou-zeleninu__s10012x20201.html

https://www.primulus.cz/blog/zdravi/12-potravin-bohatych-na-zelezo/

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.