Anémie neboli chudokrevnost je způsobena nedostatkem základního minerálu – železa. K tomu dochází buď proto, že přijímáme málo železa v jídle, anebo proto, že ho naše tělo jednoduše nedokáže dobře vstřebat. Dieta při chudokrevnosti se proto zaměřuje na potraviny, které pomáhají zvýšit množství železa a jsou dobrým zdrojem dalších živin, včetně vitamínu C, vitamínu B12 a kyseliny listové – ty pomáhají tělu vstřebávat železo. Zároveň se vyhýbá potravinám a nápojům, které mohou vstřebávání železa bránit. Mezi ně patří třeba káva, čaj, víno nebo vejce.

Zdroj: Youtube

Anémie může být přechodným problémem, ke kterému dochází často v těhotenství, při stresu z nemoci, zranění, po silné menstruaci nebo třeba po operaci. Chronická anémie, při které je v krvi snížený počet červených krvinek erytrocytů a množství krevního barviva – hemoglobinu, pak obvykle vede k tomu, že musíte provést trvalé změny v jídelníčku, abyste udrželi hladinu železa na normální úrovni. Kromě úpravy stravy vám lékař nejspíš doporučí i užívání doplňků stravy jako součást vašeho běžného dne.

Luštěniny

Fazole, čočka, cizrna, hrách... Zejména pro vegetariány jde o skvělý zdroj železa. Pokud si dáte 1 šálek (necelých 200 gramů) vařené čočky, získáte až 37 % doporučeného denního příjmu železa. Obdobně je tomu u černých fazolí. Půl šálku černých fazolí (86 gramů) obsahuje 1,8 gramů železa (10 % doporučené denní dávky). Vedle železa jsou luštěniny skvělým zdrojem kyseliny listové, hořčíku a draslíku.

Špenát

Tmavá listová zelenina, jako je špenát, mangold a kapusta, je přírodním zdrojem železa, stejně jako třeba růžičková kapusta. Ve 100gramové porci syrového špenátu je asi 2,7 mg železa, což je 15 % doporučené denní dávky. Svoji roli ve špenátu hraje i vitamín C, díky kterému se zvyšuje absorpce železa do našeho těla.

Steak a vnitřnosti

Maso – zejména krůtí, telecí a hovězí – je skvělým zdrojem železa, proto ho do jídelníčku zařazujte alespoň dvakrát týdně. A kupujte si i játra. Řada lidí je sice nemá ráda, ale vnitřnosti, včetně jater, jsou velmi bohaté na železo. Ve 100gramové porci hovězích jater je 6,5 mg železa, což je až 36 % doporučené denní dávky. Vnitřnosti jsou vedle železa vhodné pro doplnění selenu, vitamínu A či cholinu.

Dýňová semínka

Semínka můžete zobat jen tak u televize místo chipsů a krásně si tím doplnit příjem železa. Ve 28 gramech dýňových semínek je 2,5 mg železa (14 % doporučené denní dávky). Vedle železa jsou semínka z dýně dobrým zdrojem vitamínu K, zinku a manganu. Tato semínka patří rovněž k nejlepším zdrojům hořčíku.

Rozinky

Fíky, datle a rozinky jsou dobrým zdrojem železa stejně jako jiné sušené ovoce, například meruňky. I pistácie jsou vhodnou svačinou bohatou na železo, která navíc není tak kalorická jako jiné ořechy.

Zdroje:

https://www.verywellhealth.com/treatments-for-iron-deficiency-anemia-3522500

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Chybi-vam-zelezo-Jezte-cervene-maso,-lusteniny-i-listovou-zeleninu__s10012x20201.html

https://www.primulus.cz/blog/zdravi/12-potravin-bohatych-na-zelezo/