Premium obsah

Začněte sladit zdravě

Začněte sladit zdravě
Nesnažte se od sladké chuti radikálně odříznout, stálo by vás to zbytečné přemáhání, které by nejspíš nakonec stejně přebila tabulka čokolády nebo lákavý větrník za výlohou cukrárny. Raději se naučte sladit zdravě.

Med

Obsahuje spoustu minerálů a enzymů, posiluje imunitu, má silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Působí jako antioxidant. Proto ho lidoví léčitelé doporučují proti zánětům horních dýchacích cest, na odhlenění a proti kašli. Dávejte si ale pozor na kvalitu. Sežeňte si poctivý med od včel, které nejsou dokrmovány cukrem, a zacházejte s ním jako s pokladem. Med se hodí do zázvorového nebo mátového čaje, nepečených dezertů (zahřívání medu nesvědčí), do krémů a polev, do tvarohu nebo třeba na palačinky.

Datlový sirup

Má jemnou kořeněnou chuť, takže se hodí do ranních kaší nebo jako sladidlo do perníku. Jeho chuť ladí i s nejrůznějšími nepečenými (raw) dezerty z ořechů, semínek a sušeného ovoce.

Sušené ovoce

Rozinky, datle nebo fíky zalijte vodou tak, aby byly sotva ponořené. Nechte je změknout (3–4 hodiny) ve vodě a poté rozmixujte. Vznikne velice sladká kaše, kterou můžete použít jako sladidlo do těst či nákypů. Sušené ovoce nasekané na kousky zase osladí vaši ranní kaši – hodí se fíky, rozinky, datle, sušené švestky, ananas... Vyhněte se však sušeným plodům s křiklavými barvami, ovoci proslazovanému cukrem a ošetřenému oxidem siřičitým. Nejjistější je sáhnout po biokvalitě.

Javorový sirup

Vyrábí se z mízy javoru, ze které se odpaří voda. Má tekutou konzistenci, vyhněte se proto náhražkám, které jsou zahušťovány cukrem nebo glukózovým sirupem a hustotou se podobají medu. Sirupy bývají označeny písmeny A až C. Čím je chuť intenzivnější, tím vyšší je označení. Dobře sladí, takže ho nemusíte používat tolik. Chutnat vám bude v bílém jogurtu s ořechy, na lívancích a palačinkách nebo v ranních kaších.

Ovocný koncentrát

Koncentrovaná jablečná šťáva lepivé sirupovité konzistence se hodí ke slazení všeho tekutého. Přidejte ji do ho ovoce, kaší nebo marmelád. Použít ji můžete i na pečení, jen nezapomeňte ubrat poměrné množství tekuté složky. Když ho smícháte s vodou, získáte nápoj podobný jablečnému moštu, který skvěle chutná i svařený.

Zdroj:

  • magazín Kondice 2/2019
  • magazín Gurmet
  • www.dejzmenu.cz
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.